Intrebari pe care i le pun copilului meu zilnic
Probabil iti sunt cunoscute conversatiile care incep cu intrebari de genul „Parinte: Ce mai faci?” iar raspunsul este „Copilul: Bine„, sau „Parinte: Cum a fost filmul?, Copilul: Ok„. Genul de conversatii sterile care se termina inainte de a incepe.
In fata unor astfel de raspunsuri inchise multi parinti se blocheaza si nu stiu ca ei sunt cei care pot da nastere unor conversatii si pot stabili directia acestora.
Parintii trebuie sa stie ca pentru a starni interesul copiilor trebuie sa le sa adreseze o serie de alte intrebari.
Pentru a-ti cunoaste copilul din ce in ce mai bine trebuie sa il asculti, sa ii vorbesti, sa impartasiti lucruri. Chiar ar trebui sa faceti o obisnuinta din asta.
Afla cum gandeste, ce isi doreste, ce spera, ce ii place si ce nu ii place. Orice copil are nevoie de intelegerea si dragostea neconditionata a parintilor; iubirea parinteasca trebuie oferita in toata splendoarea si profunzimea ei, copiilor.
In ziua de astazi parintii sunt foarte ocupati si multi dintre ei nu-si fac timp sa comunice cu copiii lor.
Insa, acestia au in perioada copilariei si mai ales a adolescentei cea mai mare nevoie sa stie ca sunt persoane carora le pasa de ei.
Daca nu obisnuiti sa stati de vorba cu copilul vostru prea mult, va indrum catre comunicarea prin cateva intrebari esentiale, pe care le puteti pune zilnic copilului; in felul acesta se poate dezvolta o frumoasa conversatie, ascultati raspunsurile lui, iar el se va simti ascultat si bucuros sa impartaseasca experientele lui.
Citeste si: Cum comunici cu adolescentul tau.
Iata care sunt intrebarile:
Cum e viata?
Puteti pune o astfel de intrebare cand copilul este suficient de mare pentru a vorbi. Cand este mic probabil raspunde „roz”, dar cand este deja mai maricel, puteti porni de aici o adevarata discutie. Daca nu primiti tocmai un raspuns bun, nu insistati sa raspunda; se va deschide atunci cand simte el.
Ce mai fac prietenii tai?
Ocazional il poti intreba despre un anumit prieten; ce mai face, cum se descurca la scoala, etc. Raspunsurile copilului te vor ajuta sa intelegi mai multe despre universul lui.
Ai nevoie de mai multa intimitate decat ti se ofera acum?
Aceasta este o intrebare dificila si necesita o relatie destul de apropiata la nivel comunicativ intre parinte si copil.
Ai nevoie sa te ajut cu ceva?
Aceasta este probabil cea mai importanta intrebare. Copilul tau are nevoie sa stie ca esti acolo pentru el atunci cand are nevoie de ceva, si ca il vei ajuta.
Fie ca este vorba de curatenia din camera lui, sau de temele pentru scoala, aceasta este o oportunitate de care trebuie sa profitati.
Cu cat copilul este mai mare si problemele pe care le poate avea pot fi mai mari sau mai importante, cel putin in viziunea lui.
Ce pedeapsa ti-am dat si ti s-a parut o nedreptate?
Sistemul de pedepse si recompense trebuie sa fie clar, echitabil si echilibrat. Vom reveni cu un articol dedicat acestui subiect 🙂 .
De cati bani ai nevoie pe saptamana? Ce ai de gand sa faci cu ei?
Cum ti-a fost ziua?
Aceasta este de asemenea o intrebare cheie pe care i-o poti pune copilului tau in fiecare zi. Cu siguranta va avea de impartasit o nota buna pe care tocmai a luat-o la scoala, ori un meci de fotbal castigat sau iti va povesti despre momentele in care s-a distrat in grupul de prieteni.
Raspunsurile la aceasta intrebare te vor ajuta, deasemenea, sa intelegi mai bine universul copilului.
Care crezi ca este cel mai placut lucru pe care l-am facut in familie in ultima perioada?
In care activitate ai vrea sa-ti ofer mai multa libertate?
Daca copilul tau nu este dispus sa stea de vorba si sa-ti raspunda intrebarilor tale atunci puteti face ceva impreuna.
De exemplu, sa iesiti la o plimbare pe jos sau cu masina, jucati un joc sau ocupati-va impreuna de treburi din gospodarie.
Deseori, intr-o asemenea atmosfera relaxata, un adolescent este mai dispus sa se deschida.
Intrebarile din acest articol nu sunt menite sa fie intrebate intr-o singura zi sau in fiecare zi. Te poti ajuta de ele pentru a construi un dialog care trebuie intretinut intretinut zilnic.
Comentează