Coșul tău
0,00 lei

Iti doresti un copil demn de incredere? 14 ani – varsta critica

Perioada adolescentei este una dintre cele mai delicate si  provocatoare perioade ale vietii oricarei persoane; ea implica o multitudine de experiente si schimbari.

Este varsta in care apar schimbari corporale, primii fluturi in stomac, dar si a marilor decizii legate de directia si scopul propriei vieti.

Sa fii parintele unui adolescent este o adevarata provocare.

Pentru unii faptul ca propriul copil nu te mai asculta poate fi socant. Totusi, desi este greu sa controlati astfel de situatii, trebuie sa intelegeti ca totul face parte dintr-un proces firesc in care adolescentul isi descopera propria indentitate.

Sunt cazuri in care parintii nu fac fata comportamentului si insultelor adolescentilor lor si se simt raniti, raspunzand la randul lor cu aceeasi moneda.

Adolescentii nu trebuie ignorati; ei trec printr-o perioada in care au cea mai mare nevoie de parinti; de cineva care sa-i indrume, sa-i inteleaga si sa-i sprijineasca in a-si forma un ideal de viata, indiferent de reactiile pe care le au sau cum sunt percepute acestea de catre parinti.

Distantarea si izolarea parintilor pot fi puternic resimtite si pot avea consecinte majore asupra adolescentilor.

Conform unui sondaj la care au participat peste 200 de parinti, fetele adolescente sunt mai greu de crescut decat baietii adolescenti.

Din punct de vedere fizic, adolescentii cunosc in jurul varstei de 14 ani o dezvoltare accelerata.

Psihologic, perioada adolescentei se caracterizeaza printr-o bogata imaginatie; emotional, sunt sensibili, ei incep sa „viseze cu ochii deschisi”, experimenteaza emotii noi – timiditate, rusine, modestie, jena, etc.

Din punct de vedere social, perioada adolescentei se caracterizeaza prin autodefinirea sinelui în relatie cu societatea.

Citește și:  Grețurile de dimineață : când se termină?

Relatia parinte-adolescent

Aceasta relatie intre un adult si un aproape adult prezinta diverse particularitati ce o deosebesc de relatia din copilarie.

Acum parintii devin critici severi, ceea ce este natural, pentru ca la aceasta varsta spiritul critic este definitoriu, iar acesta il va ajuta in formarea abilitatilor de interactiune.

Intre adolescenti si parinti relatiile pot fi adesea tensionate. Adolescentul prezinta o oarecare departare fata de parinti din cauza faptului ca viata sa sociala se intensifica, ajungand sa cunoasca oameni noi, sa-si faca prieteni  si sa relationeze cu acestia.

Citeste si: Cum comunici cu adolescentul tau.

Pentru ca adolescentul tau sa aiba incredere in tine, sa se simta liber si sa-si poate exprima in mod usor trairile lui exista cateva aspecte pe care fiecare parinte trebuie sa le aibe in vedere:

1. Nu fiti superprotectivi

Perioada adolescentei este momentul in care copilul a crescut suficient pentru a-si purta singur de grija. Responsabilitatile trebuie asumate, iar initiativa, curajul si avantul nu trebui sa le fie infranate adolescentilor.

De multe ori, acestia inteleg mai bine lucrurile daca le invata si le experimenteaza pe propria lor piele.

2. Nu fiti severi.

Nu ridicati tonul pentru a va impune; adolescentii au nevoie sa fie intelesi.

3. Nu fiti prea afectivi

In afara faptului ca aceasta ii inhiba, se vor simti si prost atunci cand afectivitatea este manifestata public.

4. Nu fiti nepasatori

Chiar daca v-a castigat increderea, este necesar din cand in cand sa verificati ce, cum, cand, unde si cu cine isi petrece timpul.

Atunci cand in relatia parinte-adolescent apare o ruptura, procesul decizional este grav afectat.

Citește și:  Importanța acidului folic la copii

Parintii trebuie sa pastreze intotdeauna un dialog continuu si deschis cu adolescentul lor.

Respectul si onestitatea se castiga! Daca doriti asta de la copilul dumneavoastra, nu uitati ca mai intai sa le oferiti dumneavoastra.

Activități cu copilul tău Comunică cu copilul tău Ghiduri pentru părinți

Comentarii

  • Ai un copil de varsta liceului? Iata 10 sfaturi pentru tine! - De La Mamici ,

    […] Iti doresti un copil demn de incredere? 14 ani – varsta critica […]

  • Comentează

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Articolul precedent
    Cum sa cresti un copil care sa fie cool
    Următorul articol
    10 lucruri amuzante despre schimbatul de scutece