Coșul tău
0,00 lei

Mic ghid: Jucarii pentru prescolari

prescolari-jucarii

Odata cu dezvoltarea capitalismului si promovarea consumerismului, s-au inmultit considerabil locurile de unde se pot cumpara jucarii pentru copiii prescolari. Bineinteles, s-au inmultit si numarul si tipul jucariilor comercializate. Avand un buget limitat de cele mai multe ori, e greu sa ne decidem care sunt cele mai potrivite jucarii.

Cu siguranta nu exista parinte care sa nu isi doreasca pentru copilul sau o crestere armonioasa, fericita, senina, fara urma de violenta in ea. Prin urmare, prima regula dupa care ar trebui sa te ghidezi atunci cand decizi ce jucarii sa ii cumperi micutului este: “Nimic care sa sugereze violenta”. In nici intr-un caz nu faci bine cumparandu-i figurine reprezentand personaje din desene animate violente, roboti inarmati, jucarii care reprezinta arme, jucarii ascutite care pot fi folosite “in joaca” pe post de arme, tancuri de jucarie si chiar soldati.

In schimb, baieteii ar putea sa se joace cu masinute, figurine reprezentand oameni normali in ipostaze obisnuite (doctori, fotbalisti etc.), lego, animalute, cuburi din lemn, suficient de mari incat sa nu fie bagate in gura de cei mai mici. Fetitele s-ar bucura de papusi si jucarii care sa reprezinta mobilier si obiecte din bucatarie; de asemenea si ele se bucura construind cu lego sau cuburi de lemn.

Pentru a impiedica lovirea sau chiar ranirea ca urmari ale “accidentelor” care implica jucarii, evita pe cat posibil jucariile care au colturi sau alte proeminente ascutite.

Dezvoltarea tehnologiei ne permite sa ajutam mai mult la dezvoltarea prin joaca a copiilor; sunt multe modele de “laptopuri” de jucarie si alte dispozitive electronice cu jocuri educative, care ajuta la dezvoltarea proceselor cognitive.

Citește și:  Semne și simptome de anorexie la adolescenți

Odata ce copilul a trecut de varsta de patru-cinci ani, poate sa joace sah sau “nu te supara frate” cu parintii; aceste jocuri nu numai ajuta la dezvoltarea inteligentei copilului dar construieste si intareste legatura afectiva dintre el si parinti, o legatura care, bine fundamentata, va dura toata viata. Exista pe piata multe jocuri de masa, asa numitele board games; daca dai o raita prin raionul de jucarii al oricarui hypermarket sau chiar o simpla cautare pe internet, vei gasi variante ale multor jocuri de masa adaptate pentru copiii prescolari.

prescolari-jucarii-boardgames

Si desigur, pentru ca vorbim de joaca, o activitate care nu are scopul exclusiv de a dezvolta abilitati si de a educa, ci are si scopul de a recrea, pentru copii sunt binevenite sinele cu trenuri care functioneaza pe baza de baterii, masinile cu telecomanda, papusile care canta la o apasate de buton sau diferitele jucarii care fac tot felul de activitati (canta, vorbesc, danseaza, se misca).

Animalele de plus sunt foarte indragite de copii, insa daca ajung sa fie tarate si lasate pe jos, se umplu repede de praf, care este daunator pentru mediul de joaca al micutilor si implicit pentru plamanii lor.

Acum, ca ai decis care sunt jucariile potrivite pentru prescolarul tau, fa tot posibilul sa nu il iei cu tine cand mergi sa le cumperi; cel mai probabil va folosi o gama intreaga de tactici de convingere ca sa te determine sa ii cumperi jucarii care pe el il atrag, dar nu se afla in lista de cumparaturi.

 

 

Ghiduri pentru părinți

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul precedent
Sa gatim impreuna un desert (+reteta)
Următorul articol
Sfaturi pentru calatorii cu copiii