Mituri si adevaruri despre mancarea solida la bebelusi
Domeniul alimentatiei diversificate pentru copii este in continua evolutie, astfel incat parintii se simt pierduti si confuzi atunci cand incep sa introduca in meniul bebelusului mancarea solida.
Trecerea la alimentatia solida este un pas foarte important in dezvoltarea micutului tau, motiv pentru care trebuie sa stii de la bun inceput cateva lucruri foarte importante in acest proces.
Majoritatea mamicilor isi pun intrebari ca: Cum stiu ca micutul meu este pregatit pentru hrana solida?, Cu ce produse alimentare sa incep? sau Cum stiu daca nu va avea alergii?
In timpul primului sau an, bebelusul stie doar sa suga si sa inghita. In interior, pe masura ce creste, tractul micutilor sufera de asemenea anumite modificari, fiind capabili in timp sa mestece mancarea mai solida.
Majoritatea bebelusilor pot trece la alimentatia solida de la varsta de 4-6 luni. Pana atunci, laptele matern sau laptele praf ii vor oferi micutului tau toate caloriile si nutrientii de care are nevoie.
Totusi, aceasta nu este o regula; toti copiii sunt diferiti. Inainte de a introduce alimentatia solida, cauta semne de pregatire pe care micutul ti le transmite, si asigura-te ca este cu adevarat pregatit sa treaca la lingurita.
Semnele de pregatire pot fi: controlul miscarilor capului, statul in fundulet, miscari de mestecare, cresterea in greutate, cresterea poftei de mancare, etc.
Pentru ca am fost intrebata de mai multe mamici de acest moment emotionant de trecere la mancarea solida, va prezint mai jos cateva mituri comune, impreuna cu adevarul sugerat de cele mai recente cercetari.
[divider style=”style-3″]
Mit: Daca copilul meu incerca sa apuce farfuria mea sau incearca sa atinga alimente, inseamna este gata sa inceapa consumul de alimente solide.
Adevar: Interesul sau pentru produsele alimentare ar putea, sau nu, indica faptul ca este pregatit pentru alimentatia solida. De aceea, o strategie mai buna este sa urmaresti dezvoltarea copilului, sau anumite comportamente care sa iti ofere semnale mai clare, cum ar fi:
- Bebelusul tau poate sta in pozitie verticala, fara sa fie tinut
- Deschide gura atunci cand sunt ii sunt oferite alimente
- Bebelusul tau incepe sa sesizeze si sa-si exprime interesul atunci cand mananci in fata lui
- Cand este satul, se intoarce cu spatele sa-ti arate ca numai vrea sa manance
- Cand prinde lucruri si le duce la gurita
[divider style=”style-3″]
Mit: Oferirea fructelor inainte de legume va da copilul meu dinti de lapte permanenti
Adevar: Fructele si legumele sunt optiuni alimentare foarte bune deoarece acestea ofera copiilor o varietate de vitamine si minerale care contribuie la dezvoltarea sanatoasa. Ceea ce este mai important decat ce fructe sau legume ii oferi, este sa te asiguri ca ii oferi copilului tau o gama larga de alimente nutritive cu o gama larga de gusturi si arome.
Daca nu stii cu ce sa incepi, afla ca o idee buna sunt alimentele bogate in fier.
Asta pentru ca intre 6 si 9 luni, cantitatea de fier din organismul bebelusilor poate scadea in mod natural.
Poti alege cereale fortificate cu fier, cum ar fi orez, fulgi de ovaz, sau chiar quinoa. Alternativ, ii poti oferi carne tocata fina, pui de curte sau chiar peste.
Iaurtul este, de asemenea, o optiune buna pentru alimentatia copilului doarece contine calciu si proteine.Asigura-te ca atunci cand treci bebelusul pe alimentatie solida, adaugi noile alimente pe rand, cu zile de pauza intre ele, pentru a putea observa potentiale semne de sensibilitate sau reactii alergice.
Si inca ceva: alege intotdeauna alimente organice, pentru a minimiza expunerea la potentiale pesticide sintetice, in timpul acestei importante etape de crestere si dezvoltare.
[divider style=”style-3″]
Mit: Este cel mai bine sa se evite alimentele care pot provoca o potential alergie alimentara pentru a-mi pastra copilul in siguranta.
Adevar: Conform ultimelor cercetari in domeniu, alimentele considerate drept alergene, cum ar fi: alune, nuci, lapte, oua, grau, soia, peste, poti fi introduse fara nicio grija copiilor cu varsta cuprinsa intre 4 si 6 luni, cu exceptia laptelui integral de vaca, care ar trebui evitat pana dupa varsta de 1 an.
Bebelusii nu pot digera proteinele din lapte pana cand nu s-a dezvoltat pe deplin tractul gastro-intestinal.
Nu exista dovezi concludente pentru amanarea introducerii alimentelor alergene in vederea scaderii riscului de alergii alimentare. De fapt, multe studii arata ca intarzierea introducerii acestor alimente ar putea creste riscul unei alergii alimentare.
[divider style=”style-3″]
Mit: Pot sa ii dau bebelusului meu sa bea suc de fructe in locul fructelor
Adevar: Sucul de fructe nu este o necesitate in alimentatia bebelusului, si, cu siguranta, nu are aceeasi valoare nutritionala ca un fructe in sine.
Totodata, daca micutul bea prea mult suc, poate avea mai apoi probleme cu diareea, ii poate fi afectata dantura, aparand cariile, tulburari de greutate si poate deveni reticent la alimentele solide. Ii poti da micutul tau o cantitate mica de suc din fructe sau legume, insa asigura-te ca este 100% natural si limiteaza cantitatea la 120-180 mililitri pe zi.
Tine cont de aceste sfaturi pentru ca tu si micutul tau sa va bucurati impreuna de aceasta noua etapa din viata lui.
[divider style=”style-4″]
Ti-a placut articolul? Poti sa dai un Like!
Iar daca ai o prietena careia i-ar placea atunci poti sa-l si distribui pe Facebook.
Comentează