Coșul tău
0,00 lei

Motivele apariției întârziate a dinților de lapte

dintisori

Când bebelușii se nasc, au deja majoritatea dinților sub gingii.

La fel ca și mersul în patru labe sau mersul pe jos, apariția dințișorilor este un proces de dezvoltare care se petrece după propriul calendar, părinții neputând influneța în niciun fel apariția dinților.

Proaspeții părinți urmăresc cu nerăbdare primul mugur alb și mic sub gingie, care anunță sosirea primului dințișor. Și atunci când acesta întârzie să apară, este normal să ne întrebăm dacă este ceva în neregulă. În timp ce pentru majoritatea copilașilor cărora nu le-a apărut primul dinte, de obicei nu avem de ce să ne îngrijorăm, pot exista și cauze care stau la baza acestei afecțiuni, la unii copii.

Este puțin probabil ca primul dinte al bebelușului dumneavoastră să apară mai devreme de a 3-a sau a 4-a lună de viață. Erupția dinților înainte de această perioadă este considerată erupție precoce.

În cazul în care bebelușului nu i-a erupt niciun dinte până la vârsta de 13 luni, aceasta se consideră erupție întârziată. În cele mai multe cazuri, dentiția întârziată nu are de ce să ne îngrijoreze.

De cele mai multe ori, primul dinte începe să erupă la vârsta de 4-6 luni, deși vârsta poate varia foarte mult de la un copil la altul. Primii doi dinți vor apărea în partea de mijloc-jos, urmați de cei patru din mijloc-sus. Vor continua să apară în perechi, câte doi pe fiecare parte a gurii, astfel că până la vârsta de 3 ani, majoritatea copiilor vor avea setul complet de 20 de dinți de lapte.

Cauze posibile ale erupției dentare întârziate.

În unele cazuri, erupția dentară întârziată este o trăsătură de familie și poate fi moștenită de la oricare dintre părinți. Dacă dumneavoastră sau celălalt părinte ați avut primul dinte mai târziu decât media, există o mare șansă ca și copilului vostru să îi apară dințișorii mai târziu. Dacă ați avut o erupție dentară întârziată, dar nu au existat alte probleme medicale sau de dezvoltare asociate, nu ar trebui să vă îngrijoreze apariția târzie a dinților.

Există și cazuri în care dentiția întârziată poate fi un simptom al unor probleme de sănătate. Bebelușii născuți prematur sau care au avut o greutate mică la naștere pot să aibă o întârziere în apariția dinților de lapte și pot avea, de asemenea, defecte ale smalțului.

Unele boli genetice cum ar fi Amelogeneza imperfecta sau Odontodisplazia regională pot determina apariția întârziată a dinților sau ca aceștia să fie prost formați.

Erupția dentară întârziată poate fi, de asemenea, un simptom de malnutriție sau al deficiențelor vitaminelor sau mineralelor, în special al calciului și vitaminei D. Aceasta mai poate fi asociată cu sindromul Down sau cu o tiroidă hipoactivă.
Hipotiroidismul poate provoca și alte simptome cum ar fi slăbiciunea, oboseala, dureri de cap sau rigiditatea articulațiilor. În special la copii, hipotiroidismul poate duce la întârzieri în mers și vorbire, dentiție întârziată și supraponderabilitate.

Citește și:  Când și cum vorbim despre sexualitate cu copiii

Când întârzierea este considerată anormală?

Copiii cărora nu le-a apărut niciun dinte până la vârsta de 18 luni ar trebui văzuți de un stomatolog, potrivit Academiei Americane de Pediatrie. Intervalul între 4 și 15 luni este un interval normal pentru apariția primului dinte, urmând ca ceilalți dinți să apară ulterior, după un program regulat.

Majoritatea copiilor au patru dinți până la vârsta de 11 luni, opt dinți până la 15 luni, 12 dinți la 19 luni, 16 dinți la 23 de luni și 20 de dinți la 27 de luni.

Dinții permanenți încep să apară în jurul vârstei de șase ani. Dinții care nu urmează acest model de erupție normală, nu reprezintă neapărat un motiv de îngrijorare, dar dacă până la vârsta de 18 luni nu a apărut niciun dinte, acest lucru poate indica, în unele cazuri, probleme de sănătate mai ridicate și ar trebui sa vedeți un stomatolog sau medicul pediatru.

Grija pe care o acordăm dinților copilului, indiferent cât de devreme sau târziu vor apărea, le oferă cel mai bun început pentru o sănătate orala de lungă durată.

Soluția propusă de noi pentru durerea cauzată de apariția dințișorilor

Am căutat să vedem care este cea mai bună soluție pentru calmarea durerilor cauzate de apariția dințisorilor și, astfel, am descoperit inelul gingival Matchstick Monkey – Maimuțica pentru dințișori.

Este cel mai premiat inel gingival la nivel internațional iar de când am început să îl comercializăm în România, sute de mămici ne-au spus cât de mulțumite sunt.

Pentru a afla mai multe detalii și pentru a vedea ce ne-au scris mămicile, mergeți pe pagina produsului: Maimuțica pentru dințișori.

Află mai multe despre Matchstick Monkey

Ghiduri pentru părinți Să avem copii sănătoși

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul precedent
Apariția dinților de lapte – cum să calmezi durerea
Următorul articol
Cum prevenim și combatem semnele îmbătrânirii tenului?