Coșul tău
0,00 lei

Prima dată când …

copil-mama-suparata

Cunoaștem cu toții reperele obișnuite în creșterea unui copil: prima dată când bebelușul tău zâmbește, când stă în funduleț sau apucă cu mânuța un obiect și de cele mai multe ori consemnăm toate acestea în jurnalul bebelușului. Dar mai există și celelalte repere, cele care nu ajung în cartea copilului, acelea pe care nu vreți să le împărtășiți cu bunicii și care te pot bântui o parte din viața ?

1. Prima dată când deschizi ușa cu bluza descheiată

Ești mămică de doar câteva săptămâni. Încerci să ai grijă cât mai bine de puiul tău și eventual să faci și ceva de mâncare pentru că a trecut de ora prânzului și nu ai mâncat nimic. Cineva sună la ușă. Este curierul care livrează comanda făcută zilele trecute. Se comportă ciudat…se uită în pământ, îl cam pufnește râsul și insistă că nu trebuie neapărat să semnezi de primire. Când intri în casă, în oglinda de pe hol observi că bluza ta avea toți nasturii descheiați. Felicitări, tocmai ai apărut în sutien în fața curierului.

2. Prima dată când copilul vomită pe tine

Așa ceva este pur și simplu memorabil. Te întrebi oare unde încape în corpul acesta atât de micuț atât de mult lichid și cum se poate revărsa atât de brusc pe bluza ta preferată?

3. Prima dată când privești un scutec murdar cu mai mult interes decât dezgust

Au trecut câteva luni de când ai devenit mămică. Bebelușul încearcă deja alimente solide, așa că în timp, scutecele au devenit mai…. interesante. De ceva vreme cam știți la ce să vă așteptați. Până într-o zi. Ce este acolo violet, par a fi niște bucățele de ….ce-o fi oare? O suni pe mama imediat: nu o să-ți vină să crezi ce este în scutecul nepoatei tale! ….și descrii cu lux de amănunte ce vezi acolo. Apoi iei în considerare să pui scutecul deoparte până când se întoarce soțul de la birou, ca să-l analizați împreună.

Citește și:  Importanța acidului folic la copii

4. Prima dată când îți pierzi cumpătul

Lucrul acesta se poate întâmpla la orice vârstă a copilului tău. Poate că în primii ani ai reușit să nu răbufnești deloc, iar la un moment dat cel mic îți trântește o jucărie pe degetele de la picioare și atunci bum, monstrul se dezlănțuie. Sau poate abia ai devenit mamă și nu-ți vine să crezi că micuțul s-a trezit doar pentru a 35-a oară. Oricum ar fi, într-un moment sau altul vei ridica vocea la copilul tău – te vei simți prost imediat, îți garantez.

5. Prima dată când îți spune “te urăsc!”

Prima data când vei auzi asta, piticul va avea probabil doar câțiva ani. În mod cert va încerca fraza pentru a-și testa puterea. Poate își dorește încă o bomboană sau va fi momentul ăla când tu insiști să nu mai călărească cățelul. Scoate niște zgomote care aduc cu un mârâit, te fixează cu privirea și dintr-o data auzi “te urăsc!”. Binențeles că ieșind din acea față draguță poate părea ilar și e greu să nu te pufnească râsul. Abține-te!

Citește și:  Copilul tău poate fi ținta unui abuz? Tipuri de abuzuri și cum să le identificăm!

6. Prima dată când spune “te urăsc!” și o și crede

De data aceasta, copilul este destul de mare ca să știe exact ce spune. Este vorba de o treabă mai serioasă, poate un joc video pe care nu îl lași să-l mai joace pentru că este prea violent. Își dă seama că nu glumești deși are destule argumente despre cât de educativ este jocul pentru el. “Te urăsc! CHIAR te urăsc!” Atunci realizezi că vorbește serios. O să-i treacă.

7. Prima dată când nu te mai lasă să-l pupi când îl lași la școală

Este prima zi de școală. Poate fi și grădiniță sau prin clasa I sau a doua. Poate mai târziu. Nu contează când se întâmplă, se va întâmpla oricum. Ați ajuns la școală, te apleci să-l pupi ca de obicei iar el se strecoară și fuge spre colegii săi. Poate că nu îți va mai permite să îl grăgălești în public, dar asta nu înseamnă că momentele voastre de tandrețe de acasă trebuie să înceteze. Trebuie doar să aștepți să nu mai fie nimeni de care să se jeneze prin preajmă.

Citește și:  Cât de mult timp ne lăsăm copilul să privească la televizor

8. Prima dată când iși pregătește micul dejun

Aceasta chiar este o piatră de hotar serioasă. Pun pariu că părinții de nou născuți nici nu se pot gândi la asta … că va veni o zi în care copilul tău se va da jos din pat – SINGUR!, se va duce la bucătărie – SINGUR!, își la lua un bol – SINGUR! și va pune în el ceea ce considerați voi că este potrivit să mănânce la micul dejun.

9. Prima dată când copilul tău cumpără și folosește parfumuri ieftine.

Probabil este modul său de a se răzbuna pentru când i-ai spus să facă duș mai des pentru că … miroase. Acum o dâră de vanilie amestecată cu Dumnezeu știe ce învăluie toată casa. Liniștește-te, vei trece și peste asta. La un moment dat cineva în care are încredere îi va spune că exagerează. Până atunci deschide feresterele larg, aerul curat face bine sănătății! Amintește-ți că toate trec, doar mai ieri te luptai cu scutecele murdare.

Ghiduri pentru părinți

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul precedent
4 stiluri de parenting și modul în care acestea îți pot afecta familia
Următorul articol
Copiii întreabă: De ce sunt atât de multe țări și nu una singură imensă