Coșul tău
0,00 lei

Privarea de somn afecteaza performantele cognitive ale adolescentului

adolescent-somn

Fiecare dintre noi stie ca atunci cand pierdem o noapte de somn multe consecinte pot fi experimentate in ziua urmatoare.

Privarea de somn se produce in momentul cand o persoana nu reuseste sa doarma in mod constant iar ca oameni toti avem nevoie de 8-9 ore de somn/noapte.

Oboseala mentala, inseamna ca indeplinirea sarcinilor din rutina zilnica vor necesita un efort si o concentrare suplimentara.
Exista studii care arata ca efectele lipsei de somn pe perioade lungi de timp sunt performantele cognitive scazute, cresterea tensiunii arteriale, afectarea sistemului imunitar si chiar obezitate.

Astazi, tot mai multi adolescenti isi pierd noptile sau dorm putin iar calculatoarele si televizoarele incurajeaza adolescentii sa stea trezi pana la ore tarzii.

Putin sunt insa constienti de faptul ca lipsa somnului sau orele putine de somn au efect asupra performantelor scolare, atentiei si memoriei.

In viata unui adolescent sunt prezente zilnic diverse activitati: scoala, teme, sport, viata sociala, etc.
Daca mai adaugam si activitatea hormonala, jocurile la computer sau navigarea pe internet, atunci lipsa somnului este posibil sa fie destul de des intalnita in viata adolescentilor.

Utilizarea dispozitivelor electronice la ore tarzii de catre baieti si fete adolescente este corelata cu aparitia unui deficit de atentie, probleme de hiperactivitate si problemele in functionarea deficitara a performantelor cognitive.

Privarea de somn are ca efecte dificultati in procesul de invatare, oscilatii ale starilor sufletesti sau chiar crize de depresie.
Un adolescent ar trebui sa doarma in medie 9-9,5 ore.

Alte efecte negative ale privarii de somn:

  • Creste nivelul de stres.
    Lipsa somnului afecteaza capacitatea de a face fata sarcinilor zilnice.
  • Tulburari de memorie.
    Somnul suficient duce la favorizarea formarii de conexiuni intre celule si consolidarea memoriei. Pentru ca functiile cognitive ale creierului sa functioneze in parametri normali, somnul este esential.
  • Privarea de somn declanseaza cresterea apetitului alimentar, si poate duce la obezitate.
Citește și:  Ce cadouri (gratis) le putem oferi copiilor noștri, care le vor schimba viața

Un program bine stabilit de somn este capabil sa ofere adolescentului un ajutor nepretuit in dezvoltarea sanatoasa a lui si a inteligentei sale.

Studiile arata ca adolescentii care au un program de somn clar obtin performante scolare mai ridicate, fata de cei care au un somn haotic, aleator.

Dezechilibrarea ceasului intern al organismului si privarea de somn sunt cauzele care conduc la o slaba abilitate a creierului de a retine informatiile noi si de a le reconstitui pe cele vechi.

Ghiduri pentru părinți Să avem copii sănătoși

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul precedent
Back to School: ce ghiozdan alegem?
Următorul articol
Cum sa cresti un copil care sa fie cool