Coșul tău
0,00 lei

Promisiuni facute copiilor

promisiuni

Cu siguranta fiecarui parinte i s-a intamplat sa auda din partea copilului: “Dar mi-ai promis!”, pe un ton acuzator.
Ai incalcat intr-adevar o promisiune sau, dupa cum se intampla de cele mai multe ori, ai spus ceva ceea ce copilul a interpretat ca fiind o promisiune?

Pentru a evita astfel de confuzii este foarte important sa acorzi atentie modului in care rostesti cuvintele. Fa o distinctie clara intre promisiune si intentie, o distinctie care sa fie inteleasa si de copil.
Daca spui “Maine iti cumpar inghetata” copilul va astepta sa-i iei inghetata in ziua urmatoare. Daca insa ii spui “S-ar putea ca maine sa iti cumpar inghetata” copilul va percepe posibilitatea sa nu primeasca inghetata si astfel nu va exista riscul de a se simti ranit din cauza unei promisiuni incalcate.

Odata ce ai facut copilului o promisiune, aceasta trebuie respectata. De ce? Copiii sunt foarte usor de impresionat emotional, atat pozitiv cat si negativ. O promisiune incalcata, indiferent de motiv (pentru ca niciun copil nu va tine cont de motive) va marca copilul pe termen lung. Lui ii va fi aproape imposibil sa uite sentimentele pe care le-a trait in momentul in care a aflat ca i-a fost incalcata o promisiune.

Daca din motive intemeiate ai incalcat o promisiune facuta copilului, cea mai buna modalitate de a-i inlatura sentimentele negative este de a-ti cere scuze fata de el si de a-i explica care sunt motivele pentru care ti-ai incalcat promisiunea.

Desi promisiunile pot provoca efecte negative atunci cand sunt incalcate, ele pot fi folosite si pentru a obtine efecte pozitive. Cea mai buna utilizare a promisiunilor in relatia cu copiii este cea de inlocuitor de amenintari. In loc sa determini copilul sa faca ceva sau sa nu faca amenintandu-l cu o pedeapsa, foloseste promisiunea ca un mijloc de a-ti atinge scopul: copilul va fi mult mai bucuros sa te asculte daca ii promiti o rasplata decat daca il ameninti.
Atunci cand micutul tau nu vrea sa manance legumele din supa, e mai usor sa il determini sa se hraneasca sanatos daca ii promiti ca dupa aceea primeste desert decat daca il ameninti ca daca nu mananca, nu va mai avea voie sa se joace pe calculator.

Citește și:  Vaccinurile pentru copiii noștri între pro și contra

Facand promisiuni in locul amenintarilor la care se ajunge din cauza maniei de moment, ajuti intr-o mare masura la construirea increderii pe care o are copilul in tine.

Partea cea mai buna la a face promisiuni copiilor si a le implini? Sentimentul de nedescris in cuvinte, fericirea pe care o simti facand copilului tau o bucurie, oricat ar fi de mica.

Ghiduri pentru părinți

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul precedent
Cum alegem haine pentru copil
Următorul articol
Top 10 sfaturi care iti fac viata de parinte mai usoara