Coșul tău
0,00 lei

Să-ți săruți copilul pe gură. Este rău sau nu?

mama-saruta-copilul-pe-gura

Acest lucru se întâmplă atât de frecvent încât este aproape imposibil să nu aveţi şi voi, în grupul vostru de prieteni sau cunoştinţe, pe cineva sau să nu fi văzut asta trecând printr-un parc sau pe lângă un loc de joacă pentru copii: este vorba de acele mămici, acei bunici şi chiar tătici care îşi pupă copilul pe gură.

Chiar înainte de a ma apuca să citesc despre asta, ceva îmi spunea că nu este în regulă să-ţi săruţi copilul pe gură.

Căutând informaţii, am observat că atât oamenii obişnuiţi cât şi specialiştii nu se pot pune de acord cu privire la această controversă, nu reuşesc să ajungă la un consens legat de această practică şi că nu sunt prea multe descoperiri care să aducă lumină în această dilemă.

Dr. Charlotte Reznick, un psiholog de la Universitatea din California, UCLA, susţine că, deşi considerat doar un pupic, sărutul pe buze al părintelui poate crea mari confuzii în sentimentele şi emoţiile copilului. El va ajunge să se întrebe: dacă mama şi tata se sărută pe gură, este în regulă să facă acelaşi lucru şi cu mine?

Să ne gândim că aceşti copii cresc şi la un moment dat nu vor mai fi bebeluşi. Până când este în regulă să îl săruţi pe gură? Când este momentul oportun să te opreşti?

Soluţia salvatoare ar părea că vine din a stabili o vârstă rezonabilă la care părinţii să se oprească. Dar ce ne facem cu faptul că nu toţi copii se dezvoltă emoţional la fel? Dr Reznick spune că la vârstă de 5-6 ani copiii devin conştienţi de sexualitatea lor şi că pot deveni chiar stimulaţi de un sărut pe buze.

Citește și:  Intrebari pe care i le pun copilului meu zilnic

Dr. Fiona Martin de la Centrul de Psihologie a Copilului din Sydney este în total dezacord cu poziţia anterioară.

Aceasta susţine că, dimpotrivă, nu este absolut nimic sexual în actul de a-ţi sărută copilul pe gură, că este normal şi sănătos ca un părinte să arate aşa afecţiunea copilului său.

Există părinţi care spun că şi-au lăsat copiii să decidă singuri când este oportun să se oprescă: în momentul în care aceştia spuneau că este stânjenitor, unii în jurul vârstei de 3-4 ani sau alţii puţin mai târziu.

Părinţii se împart, astfel, în două categorii:

  • Cei care cred că nu este nimic în neregulă cu a-ţi săruta copilul pe gură şi că acesta este doar un mod prin care îi comunici copilului dragostea ta
  • Şi cei care descriu senzaţia pe care o au când privesc un părinte sarutandu-şi copilul pe gură ca fiind de rău de la stomac

Deci, din curiozitate: tu îţi / ţi-ai sărutat copilul pe gură? Copilul tău este fetiţă sau băieţel?
Până la ce vârstă ai făcut asta? Crezi că este un lucru drăgălaş sau total nepotrivit?

Ps: Să încercăm să discutăm fără să judecăm!

[divider style=”style-4″]

Ți-a plăcut articolul? Poți să dai un Like!
Iar dacă ai o prietenă căreia i-ar face și ei plăcere să-l citească atunci poți să-l și distribui pe Facebook.

Comunică cu copilul tău Ghiduri pentru părinți

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul precedent
Tabăra KaleidosCopil de la PlaYouth
Următorul articol
Sfaturi pentru părinţii singuri