Coșul tău
0,00 lei

Semne și simptome de anorexie la adolescenți

anorexie

Perioada adolescenței este destul de dificilă. Adolescentul nu mai este un copil, însă nu a ajuns nici un adult în toată puterea cuvântului. Perioada între cele două vârste este foarte dificilă. Hormonii își fac de cap și schimbările din corp sunt lucruri la care adolescenții fac față foarte greu.

Cu mass media care îi bombardează cu imagini ale unei frumuseți imposibile, mulți adolescenți fac eforturi să își accepte corpul. Părinții pot aștepta de la adolescent să treacă ușor peste, însă tulburările de alimentație nu sunt un lucru căruia adolescenții să facă față foarte usor.

Anorexia Nervosa la adolescenți este cea mai cunoscută tulburare de alimentație din întreaga lume. Mulți oameni folosesc termenul “anorexic” cu o mare lejeritate. Însă anorexia nu este o glumă. Poate distruge vieți și poate fi fatală.

Ce este anorexia?

Așa cum este menționat anterior, Anorexia Nervosa este o tulburare de alimentație. Adolescenții au uneori o stimă de sine foarte scăzută. Chiar dacă sunt slabi sau au o greutate normală, se văd ca și cum ar fi supraponderali. Acești adolscenți caută mereu metode de slăbit. Copiii care suferă de anorexie tind să își limiteze dieta, iar în unele cazuri, anorexicii se pot înfometa. Rezultatele sunt dezastruoase: scădere în greutate și malnutriție, iar în ultima fază, moartea.

Adolescenții anorexici au o relație obsesivă cu mâncarea. Tind să își creeze ritualuri elaborate și se simt destul de intimidați de a consuma hrană de față cu alți oameni. Mulți anorexici au tendința de a exagera cu mișcarea fizică pentru a slăbi.

Cauzele anorexiei la adolescenți?

Găsirea cauzei anorexiei nu este atât de simplă. Numeroși factori joacă un rol important și conduc la anorexie. Iată câteva cauze ale anorexiei la adolescenți:

1. Cauze biologice

Studiile indică faptul că tulburările alimentare pot avea rădăcini genetice.

2. Cauze psihologice

Oamenii care deja suferă de alte afecțiuni psihologice precum depresie, anxietate sau tulburări obsesiv compulsive pot suferi mult mai ușor și de anorexie.

3. Cauze ce țin de mediu

Societatea modernă asociază a fi slab cu a fi frumos. Așadar, presiunile ce vin din familie, de la prieteni, media, reprezintă un rol important și o cauză a anorexiei.

Citește și:  Planul X - ajută-ți copilul într-un moment dificil

Anorexia – factori de risc

Unii adolescenți pot suferi de anorexie mult mai ușor, comparativ cu alții. Dacă adolescentul intră în una din următoarele categorii, șansele de a suferi de anorexie sunt foarte mari:

1. Sex

Fetele sunt mult mai predispuse la anorexie și caută adesea tratament pentru această afecțiune.

2. Vârsta

Se pare că anorexia “lovește” oamenii atunci când sunt mai vulnerabili. Aproape 90% din cei ce suferă de astfel de tulburari sunt adolescenți și tineri între 12 și 25 de ani.

3. Personalitatea

Adolescenții cu un anumit tip de personalitate sunt mai predispuși la anorexie. Dacă adolescentul este perfecționist, caută să exceleze în orice domeniu, poate să își dea silința și să slăbească.

Aceștia sunt factori de risc. Asta nu înseamnă că oamenii ce ies din acest spectru nu pot suferi de anorexie. De fapt, 10 – 15% din anorexici sunt bărbați. Dar dacă adolescentul intră în această categorie de risc, ar trebui să fiți mai atenți la el.

Citește și:  Importanța somnului pentru adolescenți

Semne de anorexie la adolescenți

Iată cele mai frecvente semne de anorexie la adolescenți. Însă fiți foarte atenți, pentru că anorexia nu se manifestă la fel în cazul tuturor pacientilor.

  • Relația obsesivă cu mâncarea și dietele intense
  • Teama de a nu lua în greutate
  • O imagine de sine distorsionată: se pot vedea grași atunci când sunt de fapt foarte slabi
  • Menstruații neregulate la fete
  • Scădere în greutate inexplicabilă
  • Oboseală
  • Inapetență
  • Constipație
  • Amețeli
  • Căderea părului

De ce este anorexia periculoasă?

A dori să fim sănătoși și să rămânem în formă este un lucru bun. Însă încercarea să slabească până la înfometare nu poate fi un lucru bun. Iată câteva din complicațiile medicale pe care le poate experimenta un astfel de adolescent:

  • Bătăi neregulate ale inimii și probleme cardiace severe
  • Leșin și tensiune scăzută
  • Ficat gras sau inflamat
  • Infertilitate
  • Osteoporoză
Citește și:  Momente importante în viața unui bebeluș

Tratament pentru anorexia la adolescenți

Dacă adolescentul este diagnosticat cu anorexie, este momentul oportun să căutați ajutor. Planul de tratament pentru anorexie implică o combinație de medicamente și de metode de reabilitare la nivel psihologic.

Unele din metodele folosite pentru a combate anorexia includ:

  • Terapia cu familia și individuală
  • Medicația, inclusiv antidepresive sau suplimente cu estrogen
  • Spitalizare

Poate fi prevenită anorexia?

Aceasta este o întrebare care este în curs de dezbatere la acest moment. Ce pot face părinții pentru a-i demonstra adolescentului lor că este perfect exact așa cum arată? O schimbare la nivel de societate poate ajuta scăderea numărului de cazuri de anorexie. În calitate de părinte, puteti încuraja alimentația sănătoasă pentru a preveni anorexia. Ar trebui să fiți reținuți în a vă judeca copilul. Ceea ce îi lipsește este un model de urmat. Așadar, fiți acel model și ajutați-l să se simtă bine în pielea lui.

Arătați-i adolescentei că adevarata frumusețe vine din interior. Învățați-o și ajutați-o să capete forța interioară de care are atâta nevoie la această vârstă. Frumusețea exterioară este trecătoare. Cea mai importantă este acea frumusețe care strălucește în suflet toată viața, și care se reflectă întotdeauna în exterior!

Ghiduri pentru părinți

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul precedent
Diareea la copii: cauze, simptome și remedii la domiciliu foarte utile
Următorul articol
Ghid util al simptomelor apariției dinților de lapte și remedii