Coșul tău
0,00 lei

Sfaturi pentru construirea abilitatilor de invatare

abilitati-invatare

Unii copii au abilitati innascute de a invata repede tot ce li se preda la scoala, chiar si fara sa studieze in mod aprofundat.

Asta nu inseamna ca ceilalti copii, care nu au mostenit aceste abilitati, nu pot avea note mari pe care sa le obtina cu usurinta.
Tot ceea ce au nevoie e ca voi, mamicile, sa ii ajutati sa creeze si sa isi dezvolte aceste abilitati.

Uite cateva trucuri pe care sa le folosesti inainte ca micutul tau sa inceapa sa mearga la scoala.

1. Lasa copilul sa aleaga

Invata copilul sa se obisnuiasca cu responsabilitatea. Poti face asta lasandu-l sa isi ia propriile decizii in ceea ce priveste alegerile minore la inceput, cum ar fi: cu ce sa imbrace sau ce sa manance la gustare.

2. Ajuta-l sa termine tot ceea ce incepe

Copilul va avea motivatie interioara sa invete pentru scoala daca este invatat de timpuriu sa termine tot ceea ce incep. Chiar daca este vorba de un desen, un proiect de lucru manual, constructii din lego sau punerea farfuriei in chiuveta dupa ce mananca, indeamna si incurajeaza intotdeauna copilul sa termine tot ceea ce incepe. Acolo unde are nevoie, ajuta-l, insa nu prelua controlul complet pentru ca este de datoria copilului sa ajunga la final cu orice proiect pe care il incepe.

3. Stimuleaza-i creativitatea

Ii poti pune intrebari despre lucruri abstracte (de exemplu “Ce crezi tu ca este tristetea?”) sau sa il incurajezi sa puna propriile lui intrebari despre lucruri pe care nu le intelege singur. Cand ii raspunzi la aceste intrebari, foloseste cat mai multe adjective si comparatii, ajuta-te chiar si de suporturi materiale (cum ar fi utilizarea a doua mingi de dimensiuni diferite pentru a explica legatura dintre Pamant si Luna); astfel, chiar daca nu s-a nascut creativ, copilul poate invata sa fie asa prin puterea exemplului tau.

Citește și:  25 Sfaturi pentru ca bebelușul tău să doarmă cum trebuie

4. Nu-l grabi

Nu grabi copilul sa termine ceva, mai ales in situatiile in care este evident ca are nevoie de timp pentru a gandi ceva mai elaborat. Daca s-a oprit in mijlocul picturii nu il grabi sa o termine pentru ca cel mai probabil se gandeste la ceva mai complex de pictat decat ceea ce a planuit initial.

5. Implicare

Implica micutul in cat mai multe decizii care trebuie luate. Aratandu-i ca parerea lui conteaza, acest lucru ii dezolta simtul responsabilitatii. Il poti intreba cu ce sa te incalti cand mergeti in parc, oferindu-i cateva optiuni. Il poti lua la cumparaturi, punandu-l sa aleaga intre tipurile de branza pe care le prefera sau sa decida ce fructe vor fi cumparate pentru urmatoarele gustari.

6. Invata-l sa aiba initiativa

Nu ii impune intotdeauna activitati pentru timpul liber. Lasa-l pe el sa se implice in proiectele la care vrea sa lucreze. De asemenea, nu il descuraja cand are initiative. Daca propune o anumita activitate dar care nu este posibil de realizat la momentul respectiv, apreciaza-i ideea si promite-i ca acea activitate va fi realizata, chiar daca nu imediat.

Ghiduri pentru părinți Școală, educație și disciplină

Comentarii

  • Geniul din copilul tau - De La Mamici ,

    […] Citeste si: Sfaturi pentru construirea abilitatilor de invatare. […]

  • Comentează

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Articolul precedent
    Cum crestem un copil poliglot
    Următorul articol
    Cum sa inveti pentru teze si examene importante