Coșul tău
0,00 lei

Sfaturi pentru părinţii singuri

parinte-singur-tata-fetita

Creşterea unui copil pe cont propriu poate fi un lucru stresant. Dacă eşti un părinte singur trebuie să înveţi cum să faci faţă presiunii, să găseşti sprijin în altă parte şi să-ţi crești copilul doar dintr-un singur salariu.

Astăzi, familiile monoparentale sunt mai frecvente ca oricând iar provocările unui părinte singur pot varia în funcţie de circumstanţe. Învaţă cum să gestionezi provocările care apar într-o familie monoparentală luând seama la sfaturile oferite mai jos:

Care sunt cele mai frecvente provocări monoparentale?

Creşterea copiilor poate fi dificilă în orice circumstanţă. Fără un partener, provocările sunt chiar mai mari. Ca un părinte singur ai responsabilitatea exclusivă în toate aspectele legate de îngrijirea copilului de zi cu zi. Acest lucru poate duce la presiune, stres şi oboseală.

Familiile monoparentale, de asemenea, au în general venituri mai mici şi un acces mai redus la îngrijiri medicale. Jonglând între muncă şi îngrijirea copilului pot apărea dificultăţi din punct de vedere financiar şi chiar fenomenul de izolare socială. Totodată, lipsa unui model parental masculin sau feminin poate fi resimţită pe măsură ce copilul creşte.

Cum poţi face faţă provocărilor asociate unui părinte singur?

Iată ce poţi face pentru a reduce stresul ce poate apărea în familiile monoparentale:

Arată-ţi dragostea

Aminteşte-i copilului tău cât de mult îl iubeşti şi oferă-i întotdeauna dragostea şi sprijinul tău necondiţionat. Rezervă-ţi un timp pentru a va juca, pentru a citi sau pur şi simplu pentru a sta împreună.

Crează o rutină

Cum ar fi mese regulate şi ora de culcare – ajută-ţi copilul să ştie la ce să se aştepte şi să se simtă în siguranţă.

Citește și:  Sa invatam copiii sa citeasca imagini inainte de cuvinte

Setează limite

Explică-i regulile casei şi aşteptările pe care le ai de la el – cum ar fi respectul faţă de ţine – şi ajută-l să le pună în aplicare. Ia în considerare, de asemenea, şi reevaluarea anumitor limite, cum ar fi timpul petrecut în faţa calculatorului sau orele de culcare, atunci când acesta demonstrează că are capacitatea de a accepta mai multe responsabilităţi.

Nu te simţi vinovată

Nu te învinovăţi şi nu răsfăţa copilul în încercarea de a compensa faptul că sunteţi singurul lui părinte.

Ai grijă de tine

Aceasta include activitatea fizică zilnică, diete sănătoase şi multă odihnă. Planifică-ţi din timp activităţi relaxante cu prietenii sau chiar singură.

Cere ajutor

Un părinte nu trebuie să facă totul de unul singur. Fă-ţi o echipă de sprijin din părinţi, fraţi, surori, prieteni de încredere sau vecini, astfel încât să le poţi solicita ajutorul atunci când vei avea nevoie.

Rămâi pozitivă

Dacă ai o perioada dificilă este OK să fii sinceră cu copilul tău dar aminteşte-i că lucrurile se vor îmbunătăţi şi că totul va fi bine. Încearcă să îţi păstrezi simţul umorului în orice situaţie. Atitudinea ta şi starea ta de spirit îl vor afecta şi pe el.

Cum ar trebui un părinte singur să vorbească cu copilul lui despre separare sau divorţ?

Multe familii monoparentale sunt rezultatul unui divorţ sau a unei separări. Dacă acesta este cazul şi în familia ta, discută cu copilul tău despre schimbările cu care o să va confruntaţi de acum. Ascultă sentimentele copilului tău şi încearcă să răspunzi sincer la întrebările sale, evitând detalii inutile sau negativiste despre celălalt părinte.

Citește și:  Cum sa disciplinezi un copil mic

Aminteşte-i copilului că el nu a făcut nimic pentru a provoca divorţul sau separarea de mami/tati, şi că îl vei iubi mereu necondiţionat.

Poate avea părintele singur întâlniri romantice?

Dacă ieşi la întâlnire cu o altă persoană ia în considerare impactul pe care îl va avea noul partener romantic asupra copilului tău.
Caută un partener care te va trata atât pe ţine cât şi pe copilul tău cu respect. Prezintă-i copilului tău noul partener doar dacă şi atunci când relaţia este serioasă.
Când eşti gata să le faci cunoştinţă spune-i copilului tău despre calităţile pozitive ale noului tău partener. Nu te aştepta ca aceştia să devină apropiați imediat. Dă-le timp să se cunoască unul pe altul.

Cum poate un părinte singur să înlocuiască lipsa celuilalt părinte ca model parental pentru copil?

Dacă unul dintre părinţi nu este implicat în viața copilului este posibil ca cel mic să simtă lipsa unui model masculin sau feminin în rol parental în viaţă lui.

Totuşi, îi poţi transmite mesaje pozitive cu privire la părintele de sex opus prin următorii paşi:

  • Caută oportunităţi de a fi pozitivă
  • Subliniază realizările sau caracteristici pozitive ale membrilor de sex opus din familie, comunitate sau chiar mass-media. Evită să faci declaraţii generale, negative despre sexul opus.
  • Contrazice stereotipurile negative despre sexul opus.
  • Oferă-i exemple de persoane de sex opus care nu se potrivesc cu stereotipul.
  • Include în viața ta persoane de sex opus care nu îţi sunt parteneri romantici.
  • Caută să ai relaţii pozitive cu persoane de sex opus care ar putea servi drept model pentru copilul tău.
Citește și:  10 lucruri pe care vreau ca fata mea sa le stie pana la 10 ani

Să fii părinte singur poate fi o experienţă plină de satisfacţii dar provocatoare.

Prin dragoste şi respect, comunicare directă şi sinceră poţi reduce stresul şi presiunea determinată de creşterea copilului.

[divider style=”style-4″]

Ți-a plăcut articolul? Poți să dai un Like!
Iar dacă ai o prietenă căreia i-ar face și ei plăcere să-l citească atunci poți să-l și distribui pe Facebook.

Ghiduri pentru părinți

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul precedent
Să-ți săruți copilul pe gură. Este rău sau nu?
Următorul articol
Prescolar.ro – blog de mămică