Coșul tău
0,00 lei

Sfaturi pentru perioada lui “AL MEU”

copii-care-nu-impart

Perioada “al meu” a copiilor poate fi frustrantă! Deși este doar o etapă, poate fi o perioadă destul de dificilă pentru un părinte.

Astăzi vreau să împărtășesc câteva idei cu voi; idei de la mame cu experiență în ceea ce privește modul de a răspunde atunci când copilul îl ia pe “al meu” în brațe și își strânge cu putere jucăriile și alte obiecte în brațe, dar și câteva sfaturi cu privire la cum puteți să vă ocupați de această perioadă, ca părinte.

Înainte de a vorbi despre cum să răspundem copiilor care urlă “al meu” la fiecare tentativă a ta de a împărți jucărioarele cu ceilalți prieteni ai săi, să vorbim puțin despre dezvoltarea copilului.

Copiii sub doi ani, de cele mai multe ori oferă fără a sta prea mult pe gânduri, jucăriile lor, fraților sau prietenilor, atunci când aceștia îi cer. Odată ce cresc în vârstă, însă, încep să-și formeze un atașament față de anumite obiecte și încep să presupună că tot ceea ce le place este al lor. De multe ori, ei cred că tot ce pot atinge, tot ce pot privi și orice lucru cu care vor să se joace li se cuvinte pe drept.

Înțelegerea perioadei “al meu” de către părinți este importanta în dezvoltarea copilului. Repet, este doar o etapă. Modul în care reacționăm atunci când copilul nostru strigă “al meu” poate scădea sau crește frecvența cu care se repetă acest comportament.

Iată câteva sugestii prin care îți poți ajuta copilul atunci când trece prin aceasta perioadă:

1. Pregătește-l pentru succes

Pregătește-l din timp cu privire la așteptările pe care le ai de la el atunci când mergeți undeva, dar menține același obicei și acasă. Cere-i o jucărie și așteaptă să ți-o dea.
Dacă îi este greu să ți-o dea și strigă “al meu”/”a mea”, atât ție, dar și la locul de joaca, atunci încearcă să îl duci într-un spațiu unde jucăriile sunt comune.

Citește și:  Disciplina copiilor: Sfaturi practice pentru parinti

2. Spune-i că își va primi jucăriile înapoi

Acest lucru este destul de simplu de făcut și copiii înțeleg foarte bine atunci când au experiențe de genul acesta. Daca micuțul tău este trist pentru că prietenul lui îi folosește jucăriile, liniștește-l și spune-i că îl înțelegi. Încurajează-l și spune-i că până ce termină prietenul lui de jucat, se poate juca cu altă jucărie, iar când acesta se va plictisi, își va primi jucăria dorita înapoi.

3. Nu vă angajați într-o luptă pentru putere

Nu este nevoie să te cerți cu copilul tău. Dacă simte nevoia să meargă prin cameră și să spună la fiecare jucărie “a mea”/“al meu”, lasă-l să o facă. Nu este nevoie să îi răspunzi de câte ori folosește această expresie. Dacă vei încerca întotdeauna să-l corectezi spunându-i “nu, asta nu e jucăria ta”, nu vei ajunge la o finalitate.
Fii atentă la limbajul pe care îl utilizezi și asigură-te că îl lauzi atunci când nu spune în permanență “al meu”.

4. Oferă-i copilului tău o anumită putere și “dreptul de proprietate”

Dacă îi dai dreptul de proprietate micuțului tău asupra unor jucării speciale pentru el, se va simți mai puțin stresat atunci când prietenii lui vin în vizită. Îl poți lăsa să își ascundă jucăriile preferate pe care nu dorește să le arate prietenilor săi.
Evident, nu poate ascunde toata casa, dar oferindu-i control asupra câtorva obiecte îl va ajuta să simtă mai puțină anxietate.

5. Oferă-i oportunități de a practica cu tine

“Da, este jucăria ta. Vrei să o împarți cu mine?”
Ajutându-l să fie generos și să folosească un limbaj drăguț și politicos, este o modalitate foarte bună de a modela această perioadă.

Citește și:  10 lucruri pe care vreau ca fata mea sa le stie pana la 10 ani

6. Încurajează-l să împrumute jucăriile și să facă schimb de jucării cu frații și prietenii apropiați

Puteți fixa împreună o perioadă de timp pentru care jucăria va fi împrumutată.

7. Încurajează-ți copilul să spună “pot să mă joc și eu după ce termini?” sau “ acum mă joc eu, dar după ce termin îți voi da și ție”

Aceste propoziții sunt probabil cele mai importante pe care trebuie să le învețe micuțul tău. În familia noastră așa am procedat și, după câteva situații de genul acesta, fetița mea și-a dat seama ca majoritatea copiilor au împărțit jucăriile cu ea atunci când a cerut frumos și a așteptat.

8. Fii un bun exemplu. Evită să îi smulgi jucările copilului tău

Acest sfat este destul de evident dar uneori nu ne dăm seama că, de fapt, modelam un comportament inadecvat. Asigură-te că folosești cuvinte plăcute atunci când vrei să îi iei micuțului tău jucăria din mâna și încurajează-l să facă și el la fel cu ceilalți copii.

9. Găsește prieteni care îl vor susține și nu îl vor judeca

Unii părinți vor spune că micuțul lor nu a folosit niciodată această expresie; asta pentru că unii copii nu intră niciodată în această etapă. Fiecare copil este diferit, iar această etapă poate fi una obositoare, mai ales când copiii au personalități determinante. Petrece-ți timpul cu părinți care nu îți judecă copilul și care să îți reamintească încă o dată că această etapă este una trecătoare.

Speram că va trece repede!

[divider style=”style-4″]

Ți-a plăcut articolul? Poți să dai un Like!
Iar dacă ai o prietenă căreia i-ar plăcea atunci poți să-l și distribui pe Facebook.

Ghiduri pentru părinți Școală, educație și disciplină

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul precedent
Spectacol de Magie și Iluzionism pentru copii
Următorul articol
[comunicat] Avertismentul psihologilor: nu neglijați simptomele de ADHD ale copiilor