Coșul tău
0,00 lei

Sfaturi pentru un bebelus inteligent

copil-geniu

Expertii in dezvoltarea copiilor sunt de parere ca primii ani din viata unui copil reprezinta un timp pentru invatare desi, uneori, parintilor le este greu sa adopte noi modalitati de a-si stimula copiii.
Un copil poate avea o oarecare inclinare spre a fi inteligent la nastere dar cea mai mare parte a inteligentei sale pana la maturitate se dobandeste prin educatie.

Cum poti avea un bebelus inteligent? Lasa aceste activitati distractive sa te inspire.

Stimuleaza viziunea bebelusului

1. Contactul vizual

Profitati de acele momente scurte atunci cand nou-nascutul are ochii deschisi si uita-te direct in ei. Sugarii pot recunoaste fetele timpuriu – si a ta este cea mai importanta! De fiecare daca cand te priveste, el isi construieste memoria.

2. Scoate limba

Studiile arata ca nou-nascutii pot imita mscarile faciale simple – este un semn de rezolvare a problemelor foarte devreme.

3. Lasa-l sa reflecteze

Lasa-ti bebelusul sa se priveasca in oglinda. La inceput va crede ca priveste alt bebelus dragut, si va iubi ceea ce pot face bratele „celuilalt” copil si zambetul lui.

Amuza-l, fa-l sa rada

4. Vorbeste-i

Cel mai probabil nu vei primi nici un raspuns, insa incepe sa conversezi cu el lasand intre propozitii pauze scurte in care copilul tau ar vorbi. In curand va prinde ritmul conversarii si va incepe sa umple golurile cu scurte cuvinte.

5. Gangureste odata cu el

Va adora sa auda cum cineva „vorbeste” in limba lui.

6. Canta-i

Incepe sa ii canti cat de mult poti, fie melodii cunoscute, fie poti inventa propriile tale versuri.

7. Arata-i indicii

De exemplu, inainte de a stinge becul, spunei, „Acum stingem becul”, dupa care apasa pe buton, aratandu-i astfel cauza si efectul.

8.Gadila-l

Gadila-l peste tot. Rasul este primul pas in dezvoltarea unui bun simt al umorului.

Citește și:  Semne ca bebelusul tau te iubeste

9. Fii o fata amuzanta

Umfla-ti obrajii atunci cand copilul tau te trage de nas. Cand te trage de urechi, scoate limba. Fa un zgomot ciudat atunci cand te trage de par.

10. Glumeste

Arata-i o poza cu bunicul sau si spune-i „Mami”. Apoi spune-i copilului ca ai glumit si razi; il vei ajuta sa isi dezvolte simtul umorului.

Profitati de toate sansele

11. Alapteaza, daca este posibil,

… si fa-o cat de mult poti. Este o realitate faptul ca prescolarii care au fost alaptati au un IQ mai ridicat fata de ceilalti. Plus ca, alaptatul este un moment special in care ii poti canta, vorbi sau mangaia.

12. Profitati de perioada pampersului

In timpul schimbarii pampersului il poti invata parti ale corpului sau tipurile de imbracaminte.

13. Opriti televizorul

Creierul copilului are nevoie de interactiunea fata in fata, pe care televizorul nu o poate oferi oricat de educative pot fi desenele animate pe care i le pui.

14. Nu uita sa-i dai pauza

Petreceti cateva minute in fiecare zi, pur si simplu, asezati pe podea, fara muzica, lumini sau trucuri jucause. Lasa-l pe cel mic sa exploreze, sa vezi unde te duce.

Activitati fizice

15. Fii un loc de joaca

Intinde-te pe podea si lasa copilul sa se urce si sa se intinda pe tine. Este mai ieftin decat un loc de joaca platit si mult mai distractiv. Vei ajuta la cresterea coordonarii si abilitatilor de rezolvare a problemelor lui.

16. Construieste o cursa de obstacole

Plaseaza perne pe canapea, cutii, sau jucarii pe podea, trage sfori de la un capat al celalalt al camerei, apoi arata-i copilului cum sa se tarasca pe sub ele, cum sa treaca peste, fara sa atinga obiectele.

Explorati noi oportunitati

17. Spuneti parerea

Ia-ti copilul la plimbare si povesteste-i despre ceea ce vedeti. Asta ii va da copilului noi oportunitati de consolidare a vocabularului.

Citește și:  Vaccinurile pentru copiii noștri între pro și contra

18. Du-te la cumparaturi

Cand ai nevoie de o pauza, ia-ti micutul si mergeti la supermarket. Oamenii, fetele noi, sunetele, culorile, pot oferi un mediu in care copilul se va simti relaxat.

19. Schimbati peisajul

Muta-i scaunul in care mananca de obicei, in cealalta parte a mesei. Ii vei provoca memoria sa-si aminteasca unde erau asezate obiectele pe masa.

Jucati-va

20. Surprinde-l

Incanta-l pe cel mic, oferindu-o cate un masaj pe maini, pe burtica sau pe fata. Lasa-l sa reactioneze.

21. Ia cateva pahare de plastic goale

… si ascunde sub unul dintre ele o jucarie a bebelusului tau. Amesteca-le si lasa-l sa ghiceasca unde este obiectul.

22. De-a v-ati ascunselea

Joaca de-a v-ati ascunselea va aduce mai mult decat chicoteli. Copilul tau va invata ca obiectele pot disparea si apoi aparea.

23. Ridica-i jucariile

Atunci cand bebelusul tau arunca cu jucariile pe jos, in mod repetat, ridica-i-le de fiecare data. Asa il poti invata si testa legea gravitatiei.

Invata-l sa vorbeasca si sa numere

24. O litera pe saptamana

Dedica-ti timp sa il inveti in fiecare saptamana cate o litera a alfabetului. De exemplu, cititi carti care incep cu A, mancati alimente care incep cu A, scrie litera A pe trotuar, etc.

25. Numarati

Numara blocurile atunci cand iesiti la plimbare, masinile, numarul de pasi facuti pana acasa ori degetele de la maini si picioare. Fa un obicei din a numara cu voce tare, si, in curand o sa ti se alature.

26. Citeste-i

Citeste, citeste si iar citeste! Oamenii de stiinta au descoperit ca bebelusii de 8 luni pot invata sa recunoasca grupurile de cuvinte dintr-o poveste atunci cand ii sunt citite de 2 sau 3 ori la rand – aceasta ii ajuta invete sa vorbeasca mai repede.

Citește și:  Tot ce trebuie să știi despre pilozitatea excesiva la copii

27.Spune-i povesti

Alege povestea lui favorita – inlocuieste personajul principal cu numele lui pentru a face totul mai distractiv.

28. Mergeti la biblioteca

Profitati de spectacolele de papusi, si randuri si randuri de carti.

Creaza amintiri

29. Fa un album de familie

Include in el fotogafii ale rudelor apropiate si de departe si uitati-va pe el cat de des simti, pentru a construi amintiri copilului tau. Cand bunica suna, in timp ce el asculta conversatia, arata-i poza cu ea.

30. Creati o „carte zoologica”

La urmatoarea vizita la gradina zoologica, fotografiaza animalele sale preferate si include-le intr-un album. Mai tarziu, numeste-i animalele pe rand, sau imita-i sunetele specifice.

Sfaturi pentru copii mici

31. Jucati-va in ploaie

Lasa-l sa sara in balti, sa mearga prin iarba uda. Este distractiv si este un mod bun de a invata despre umed si uscat.

32. Lasa-l sa fie seful (uneori)

Acorda-i copilului tau posibilitatea de a alege intre doua elemente ori de cate ori este posibil: boluri de diferite culori la masa, felul de mancare dorit, etc. Va invata ca deciziile sale conteaza.

33. Pune-l sa te ajute

Micutul tau te poate ajuta la treburile casnice, la sortat hainele, dus gunoiul, etc. Il va responsabiliza si se va simti folositor.

Exista, cu siguranta, si alte moduri utile, la indemana si extrem de eficiente care stimuleaza inteligenta copilului, si cu ajutorul carora creierul lui se poate dezvolta. Simte-te libera sa alegi cele mai bune si potrivite metode pentru copilul tau.

[divider style=”style-4″]

Citeste si: Cum sa cresti un copil inteligent

[divider style=”style-4″]

Ti-a placut articolul? Poti sa dai un Like!
Iar daca ai o prietena careia i-ar placea atunci poti sa-l si distribui pe Facebook.

Ghiduri pentru părinți

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul precedent
14 moduri prin care iti poti ajuta copilul la scoala
Următorul articol
10 lucruri de care ma bucur ca nu existau cand eram eu mai tanara