Coșul tău
0,00 lei

Tactici simple pentru a controla febra

copil-febra

Febra copiilor este un motiv serios de ingrijorare, mai ales in cazul parintilor tineri care nu au experienta anterioara cu copiii.

Iti prezentam cateva tactici simple care te ajuta sa tii febra micutului sau a micutei sub control, mai ales in momentele in care nu poti ajunge la cabinetul medicului de familie.

In primul rand, trebuie sa intelegi ca febra nu e o boala ci un mecanism de aparare a organismului. In momentul in care in organismul copiilor apare o infectie, creierul comanda sangelui sa se deplaseze spre locul afectat, pentru ca celulele albe si anticorpii din sange sa actioneze pentru a elimina sursa infectiei. Astfel, la suprafata corpului ramane mai putin sange decat in mod normal, iar organismul nu mai poate pierde atat de multa caldura cata ar trebui. In consecinta, temperatura creste.

Este indicat, inainte de a incepe un tratament medicamentos, sa incerci aceste metode de a tine febra sub control, lasand organismul sa lupte impotriva sursei infectiei.

Asigura-te ca micutul are intr-adevar febra. Daca termometrul arata peste 38 de grade Celsius atunci cu siguranta vorbim de febra. O temperatura situata intre 37 si 38 de grade Celsius poate fi febra doar in anumite cazuri (de exemplu, dupa o activitate fizica intensa cum ar fi joaca afara sau in timpul somnului temperatura copiilor e mai ridicata).

Daca febra nu e foarte grava, las-o sa isi urmeze cursul. Temperatura ridicata impiedica bacteriile si virusurile sa afecteze organismul. Febra nu e o boala, ci raspunsul corpului la o boala. Nu elimina una dintre armele pe care organismul le foloseste impotriva bolilor.

Asigura-te ca micutul bea suficiente lichide. Temperatura crescuta determina un nivel mai intens de transpiratie, iar lipsa lichidelor ingreuneaza lupta cu boala. Pe langa consumul de apa este recomandat sa dai copilului suc de fructe sau legume si ceaiuri de plante, in special de tei sau de scoarta de salcie.

Citește și:  Mașina de spălat, cu sau fără uscător încorporat

Desi pare o metoda invechita, aplicarea de comprese caldute ajuta la scaderea temperaturii. Compresele reci nu sunt recomandate deoarece provoaca contractarea vaselor de sange, blocand circulatia acestuia si, in consecinta, crescand temperatura. Compresele la temperatura camerei nu se pun doar pe frunte, ci si pe gambe si pe incheieturile mainilor. In timpul aplicarii compreselor, tot restul corpului trebuie sa fie acoperit.

Atentie la temperatura incaperii: pentru pastrarea febrei in anumite limite este recomandabila o temperatura a incaperii de 18 grade Celsius. Daca temperatura in camera depaseste aceasta valoare, asigurati-va ca micutul e imbracat lejer.

Daca dupa folosirea tuturor acestor metode temperatura isi mentine valorile sau chiar creste, este bine sa apelati la sfatul unui specialist. Daca temperatura cedeaza insa, nu e nevoie sa apelezi la un doctor care cel mai probabil iti va prescrie un tratament medicamentos care cu siguranta ataca mult prea timpuriu ficatul copiilor.

Ghiduri pentru părinți Să avem copii sănătoși

Comentarii

  • ana-maria ,

    frumos si util articolul 🙂

  • Comentează

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Articolul precedent
    Jocuri pentru acasa pentru tine si copilul tau
    Următorul articol
    Sa invatam copiii sa citeasca imagini inainte de cuvinte