Coșul tău
0,00 lei

Top sfaturi pentru alimentatia in timpul sarcinii

mancare-sanatoasa-sarcina

Daca esti insarcinata si crezi ca poti manca cam tot ce se poate si fara masura, ei bine NU este deloc asa.

O alimentatie buna in timpul sarcinii imbunatateste sansele de a avea un copil sanatos. Aceasta poate reduce chiar riscul unor afectiuni cronice la copilul tau, mult timp dupa ce acesta a crescut.

Care vitamine si substante nutritive sunt esentiale pentru sanatatea copilului tau? Iti voi explica in cele ce urmeaza:

1. Mananci pentru doi

Nu in termen de calorii ci in termeni de substante nutritive.

Fie ca astepti de luni bune rezultatul pozitiv de sarcina sau sarcina te-a luat prin surprindere, trebuie sa stii ca de acum obiceiurile tale alimentare se vor schimba. Multe femei incep sarcina cu minusuri de substante nutritive inclusiv fier, calciu, grasimi.

Niciodata hrana, in viata unei femei, nu va fi atat de importanta ca atunci cand este insarcinata sau alapteaza. Cercetarile arata ca alaturi de alte obiceiuri sanatoase in timpul sarcinii alimentatia influenteaza bunastarea copilului iar stilul de viata al mamei afecteaza predispunerea copilului la boli cum ar fi obezitatea, diabetul zaharat, boli de inima, etc.

2. Consuma alimente bogate in acid folic

In prima luna de sarcina acidul folic reduce riscul defectelor de tub neural, inclusiv spina bifida.

Asigura-te ca iei o doza zilnica de multivitamine cu 400 micrograme de acid folic. De asemenea,  alege cereale fortificate cu acid folic, inclusiv cereale pentru micul dejun, paine, orez, paste, etc.

3. Alimente interzise in perioada sarcinii

Lista alimentelor interzise atunci cand esti insarcinata trebuie sa fie una din cele mai mari prioritati.

Citește și:  Cele mai comune pofte în sarcină – ce înseamnă cu adevărat?

Efectele grave pe care le poate avea asupra sanatatii micutului tau consumul de alimente interzise sunt prea serioase ca sa te joci cu ele.

Iata care sunt cateva dintre alimentele pe care iti recomand sa le eviti in timpul sarcinii:

  • branzeturi rafinate
  • carnea nepreparata termic suficient
  • Sushi
  • maioneza si dressing pentru salate preparat acasa
  • pui proaspat umplut
  • peste cu mercur
  • pateuri sau creme de carne ce se intind pe paine
  • fructe si legume nespalate
  • scoici crude
  • fructe de mare afumate
  • laptele nepasteurizat
  • alcool

4. Multivitaminele au efecte multiple in timpul sarcinii

Multivitamine fac mai mult decat sa furnizeze acid folic necesar pentru copii.

Cercetatorii au descoperit ca femeile care iau vitamine prenatale in timpul sarcinii au redus semnificativ riscul de preeclampsie cu 45%.
Preeclampsia provoaca tensiune arteriala ridicata si este cauza principala a nasterilor premature si a mortii fatului.

In ciuda beneficiilor, consumul multivitaminelor vi se poate parea o sarcina dificila. Pastilele sunt de multe ori mari, si contin doze mari de fier care pot irita stomacul si pot provoca constipatie.

Daca intampini probleme in consumul de vitamine prenatale sau apar efecte secundare nedorite, discuta cu medicul tau despre alte optiuni potrivite pentru tine.

5. Necesarul de calorii

In timpul primelor luni de sarcina este posibil sa nu ai o crestere mare in greutate. Unele femei pot chiar pierde in greutate in timpul primului trimestru de sarcina din cauza greturilor care le impiedica sa manance si sa bea normal.

Spune-i medicului tau daca ai varsaturi sau greturi persistente, s-ar putea sa fii deshidratata. Asa-numitele greturi de dimineata pot dura intreaga sarcina dar, de obicei, incep sa dispara dupa aproximativ 13 saptamani.

Citește și:  Cum iti poti ajuta copilul la efectuarea temelor

Pe masura ce copilul creste va trebui sa te asiguri ca si caloriile sunt bogate din punct de vedere nutritional. Sarcina nu inseamna ca poti manca mult; o femeie insarcinata are nevoie doar de o suplimentare de 300 de calorii pe zi (cam doua mere mari).

6. Mai multi nutrienti indicati in timpul sarcinii

Fiecare nutrient care este important pentru tine, este necesar si pentru cresterea si dezvoltarea copilului tau. Cu toate acestea, anumiti nutrienti sunt vazuti ca deosebit de importanti pentru copilul tau, mai ales cand sarcina progreseaza.

Proteine:

Materialul structural al fiecarei celule din corpul copilului. Insuficienta proteica in timpul sarcinii limiteaza cresterea fatului.
Ca femeie ai nevoie zilnic de aproximativ 36 grame de proteine. Daca esti insarcinata vei avea nevoie de un surplus de 6 grame/zi iar daca alaptezi vei avea nevoie de un surplus zilnic de 11 grame de proteine.

Fier:

Ai nevoie de aproximativ 50% mai mult fier atunci cand esti gravida. Fierul este important in formarea hemoglobinei, proteina transportoare de oxigen la nivelul celulelor rosii din sange. In timpul sarcinii nevoia de fier creste, in special in al doilea si al treilea trimestru. Deficitul de fier determina anemie, care la randul ei duce la astenie, slabiciune, paloare.

Cele mai bune surse de fier sunt: ouale, sardinele, legumele radacinoase, cele cu frunze inchise la culoare, unele fructe sau nucile.

Calciu:

Copilul are nevoie de calciu pentru a se dezvolta. Daca nu primeste suficient calciu, corpul tau il va lua din oase. Acest lucru poate determina o scadere a masei osoase si cresterea riscului de osteoporoza.

Citește și:  Începutul diversificarii la bebeluși

Necesarul zilnic de calciu pentru femeile cu varsta intre 19 si 50 de ani este de 525 miligrame, iar pentru cele intre 11 si 18 ani – 625 miligrame.

Surse de calciu: produsele lactate, sardine, somon, fasolea verde, ouale, caisele deshidratate, migdalele, semintele de susan.

 

7. Planul de alimentatie

Vitaminele prenatale pe baza de prescriptie medicala pot oferi ceea ce ii lipseste dietei tale zilnice dar atunci cand esti insarcinata o alimentatie sanatoasa este esentiala. Un echilibru de nutrienti este cheia unei sarcini sanatoase.

8. Lichidele in timpul sarcinii

Femeile insarcinate au nevoie de aproximativ 10 pahare de lichide in fiecare zi. Desi este de preferat consumul apei, sunt acceptate laptele sau sucurile.

Berea, vinul si bauturi alcoolice nu au ce cauta in meniul tau. Consumul de alcool in timpul sarcinii favorizeaza malformatii congenitale fizice si mentale.

Cat despre cafea, efectele sale asupra copilului sunt inca un subiect de dezbatere insa, daca te limitezi la o cafea pe zi, nu vor aparea probleme.

In perioada sarcinii, alimentatia trebuie sa fie una dintre principalele tale preocupari fiind constienta de importanta nutritiei sanatoase asupra dezvoltarii si cresterii copilului tau.

Alege intotdeauna alimentele corecte, nutritive, elimina din dieta alimentele contraindicate in timpul sarcinii, mananca pe cat posibil mai diversificat si ai grija sa ramai mereu bine hidratata.

[divider style=”style-4″]

Ti-a placut articolul? Poti sa dai un Like!
Iar daca ai o prietena careia i-ar placea atunci poti sa-l si distribui pe Facebook.

Ghiduri pentru părinți

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul precedent
Retrospectiva: cele mai bune 5 articole din Septembrie 2015
Următorul articol
Secrete pentru o mamica singura