Coșul tău
0,00 lei

Vaccinul antigripal este bun în timpul sarcinii?

vaccin-antigripal-sarcina

Nu am făcut niciodată un vaccin antigripal.

Am crezut întotdeauna că gripa este un fel de afecțiune benignă care nu este mai periculoasă decât răceala. Și, în cele mai multe cazuri, așa și este, gripa nu prezintă motive de îngrijorare.

Însă acum câțiva ani, într-un sezon rece, un episod de gripă m-a făcut să îmi schimb atitudinea nonșalantă. Am auzit înainte că gripa poate fi foarte periculoasă, însă niciodată nu am vazut-o așa. În acel an, doi dintre prietenii mei au avut copilașii în spital pentru o săptămână, iar un bătrân de la mine din cartier a murit. A fost prima dată când am cunoscut personal pe cineva care a suferit de o formă severă de gripă.

Fiica mea este născută la începutul primăverii, deci am experimentat din plin sezonul gripal, pe perioada sarcinii. Nu mi-am făcut vaccinul antigripal în sarcină. Dar dacă știam la momentul respectiv cât de periculoasă poate fi gripa, aș fi luat în calcul această variantă.

Cât de sigur este vaccinul antigripal în sarcină?

Siguranța vaccinurilor ridică multe semne de întrebare acum și, cu siguranță, acesta a fost un factor important de care am ținut cont în alegerea mea de a nu face vaccinul în perioada sarcinii.

De multe ori vaccinarea antigripală în sarcină le înspăimântă pe viitoarele mămici, dar trebuie ținut cont de faptul că gripa în sine poate duce la naștere prematură sau chiar avort spontan. Însă majoritatea vaccinurilor antigripale sunt aprobate în oricare din trimestrele din sarcină, protejând și copilul nu numai mama, după consultarea în prealabil a medicului ginecolog. Experții recomandă vaccinul antigripal pentru oricine se află în sarcină în perioada rece, în plin sezon de gripă. Bineînțeles că este de preferat ca vaccinarea să fie făcută înainte de sarcină.

Citește și:  Sfaturi de bronzare când ești gravidă

Cum protejează vaccinul antigripal copilul nenăscut?

Anticorpii din vaccin se transmit și fătului pentru a-l proteja până la șase luni după naștere. Nou născuții au un risc foarte crescut de a face gripă și complicații, însă bebelușii nu se pot vaccina până la vârsta de șase luni în acest sens. Așadar, dacă faceți vaccinul în sarcină, copilul va avea anticorpii în primele luni, acestea fiind cele mai vulnerabile.

Și dacă te-ai vaccinat în timpul sarcinii, poți să transmiți anticorpii și prin laptele matern. Durează două săptămâni până ce corpul tău va începe să producă anticorpii după acest vaccin.

Care sunt riscurile dacă nu faceți vaccinul antigripal în sarcină?

Ca și în cazul copiilor mici și ai bătrânilor, femeile însărcinate au un risc crescut pentru a face complicații. Acest lucru se datorează presiunii sarcinii asupra inimii și plămânilor, ce pot slăbi sistemul imunitar. Acești factori pot crește riscul de a lua gripă și de a dezvolta complicații serioase precum pneumonie sau probleme respiratorii. Gripa în timpul sarcinii crește riscul nașterilor premature, greutate corporală scăzută a fătului și avort.

Ghiduri pentru părinți Să avem copii sănătoși

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul precedent
4 moduri amuzante de a face bebelușul să vorbească
Următorul articol
Ce pot face părinții din primele zile de viață, pentru care copii le vor fii recunoscători