Coșul tău
0,00 lei

Greșeli disciplinare pe care le fac părinții

Creșterea și educarea unui copil nu este un lucru ușor și părinții ar trebui să fie primii care să știe asta. Nu există un mod perfect de a o face, dar din fericire există o mie de moduri greșite din care noi, ca părinți avem ce învăța.

Disciplina cu care ne educăm copilul este cea mai importantă deoarece acesta are nevoie de persistență în metodele utilizate pentru a primi cele mai bune lecții.

În continuare vom vorbi despre greșelile disciplinare pe care le fac părinții și modurile de a le evita.

5 greșeli pe care le fac părinții

1. O minciună gogonată

Deși pare că scapi ușor, a spune o minciună gogonată nu este cea mai bună idee. Ar putea funcționa pe moment, dar în timp copilul tău o să afle că l-ai mințit și îi vei pierde încrederea.

O idee mai bună este să  empatizezi cu copilul și să îi spui adevărul. Astfel vei face tranziția mai ușoară.

2. Nu te ține de cuvânt

Mai știi acele lucruri cu care îți amenințai copilul, dar pe care nu le-ai făcut niciodată? Aceasta este încă o greșeală pe care o faci chiar dacă tu crezi că îți protejezi copilul. De fapt îți subminezi singur autoritatea în fața lui și de aceea nu te va asculta.

Nu o să te ia niciodată în serios atât timp cât nu te ții de promisiuni. Cea mai bună idee este să îți ții promisiunile atunci când le faci si astfel cel mic se va învăța cu regulile tale.

Când se pregătește să facă aceleași lucruri, amintește-i ce se întâmplă când face aia și va renunța la idee.

Citește și:  Ai un copil supradotat? Iată câteva sfaturi pentru tine

3. Dezacordul cu partenerul

Când tu impui o regulă și partenerul tău o încalcă doar pentru că este mai bun, mai milos sau mai ușor de impresionat, de fapt îți face rau fără să vrea.

O idee mai bună este să îți țină partea și să faceți copilul să înțeleagă că nu o să faceți orice zice sau vrea el. Astfel va învăța ca nu are ce să facă decât să vă asculte.

4.  Recompense dese

Deși ți se pare ușor sau rapid să îi oferi o recompensă dacă te ascultă, în timp poate ajunge să lucreze contra ta.

Când cea mică nu voia să mănânce, m-am gândit să-i ofer o ciocolățică. La început a funcționat, dar s-a obișnuit așa și acum nu mănâncă până nu îi dau ciocolată. Rezolvarea mea pe termen scurt a devenit o problemă pe termen lung.

O idee mai bună este să oferi copilului o recompensă verbală, o încurajare, o vorbă bună decât o jucărie sau dulciuri.

5. Încalcă-ți propriile reguli

Dacă tu îți educi copilul într-un anumit fel, el va duce în societate tot ce tu îi zici, arăți sau faci.

De exemplu, dacă îi dai peste mână când face ceva greșit, o să facă asta oriunde s-ar duce și cineva îl enervează. Regulile tale trebuie să fie universale, să poată fi aplicate oriunde s-ar duce fără să te facă de râs.

Cei mici imită comportamente mai ales ce vede la părinți, apoi vor da vina pe tine. O idee bună este ca părinții să respecte regulile pe care le impun copiilor.

De exemplu, dacă interzici copilului să fumeze, nu fuma în fața lui. Puterea exemplului este mai mare decât orice regulă sau pedeapsă.

Citește și:  Cum sa cresti un elev motivat

Este ușor să îți crești și educi copilul dacă respecți câteva reguli simple începând cu cele prezentate mai sus.

Comunică cu copilul tău Ghiduri pentru părinți

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul precedent
Provocările mămicilor: colici
Următorul articol
Sfaturi de bronzare când ești gravidă