Coșul tău
0,00 lei

Provocările mămicilor: colici

Cel mai mare coșmar al oricărui părinte este perioada de colici al celui mic. Studiile ne spun că unul din patru copii suferă de colici intestinale în primele săptămâni de viață și dispar ca prin minune după vârsta de 3-4 luni.

Semnalele cele mai evidente sunt crizele de plâns inexplicabil, agitație și iritabilitate în timp ce bebelușul își mișcă piciorușele ridicându-le spre abdomen.

De asemenea, dă impresia că vrea să sugă pentru a-și calma durerile. Frecvența colicilor și intensitatea lor depind de la un bebeluș la altul.

Cauze potențiale pentru colici

Cel mai des întâlnit motiv din spatele colicilor este un sistem digestiv încă nematurizat. Astfel digerarea laptelui suferă deficiențe si nu este descompus în totalitate.

Din acest motiv se formează gazele intestinale, iar cel mic simte asta sub formă de dureri abdominale.

Un alt motiv ar fi faptul că intestinul celui mic este steril, iar primele săptămâni de viață sunt o ocazie de a se adapta la bacteriile din mediul care îl înconjoară.

I se dezvoltă flora intestinală și asta îi provoacă probleme.

Citește și:  Îngrijirea pielii bebelușului, un factor determinant pentru sănătatea copilului

Prevenirea sau ameliorarea colicilor

Perioada în care apar colici intestinali este una dificilă deoarece părinții se simt neajutorați și exasperați de copilul care plânge nonstop.

Deși colicii nu îi afectează în mod profund sănătatea, colicii îi afectează mesele și somnul. Cel mai bine este ca părinții să prevină colicii pentru a avea un somn cât mai odihnitor atât ei, cât și cel mic.

Există o mulțime de soluții, dar niciuna nu e miraculoasă sau universal valabilă. Trebuie încercate fiecare.

  1. Punerea corectă la sân: modul în care bebelușul prinde cu buzele sânul mamei este vital. Pot apărea probleme ca iritația sfârcului pentru mamă și aflux de lapte scăzut dacă bebelușul prinde aer.
  2. Eliminarea aerului după hrănire: După alăptare bebelușul trebuie ținut în poziție verticală aprox. 15 minute pentru a scoate afară aerul înghițit în timpul suptului.
  3. Folosirea tetinelor și biberoanelor anticolici: acestea pot adapta fluxul de lapte și astfel se diminuează riscul de a înghiți aer în timpul alăptării.
  4. Administrarea de preparate farmaceutice speciale: dacă bebelușul se simte foarte rău din cauza colicilor poți trece la administrarea produselor farmaceutice create pentru această afecțiune. Cea mai des folosită substanță este simeticona deoarece reduce tensiunea din pelicula bulelor de gaz și ajută de dezintegrarea acestora. Astfel gazele sunt eliberate și apoi absorbite prin peretele intestinal sau eliminate mai ușor de copil.
  5. Ceai anticolici: bebelușilor ce au mai puțin de 6 luni nu le este recomandat altceva decât lapte de la sân, dar în perioada colicilor câteva lingurițe de ceai sunt permise.

Plantele care acționează împotriva colicilor sunt: fenicul, anason, mușețel, semințe de mărar, mentă, chimen, iarba mâței. Se pot face ceaiul folosind un singur ingredient sau combinând mai multe într-o infuzie. Se dă sugarului înainte de mese pentru a preveni apariția colicilor. Pot fi băute și de mamă pentru a se transmite prin laptele matern.

Perioada colicilor este cea mai dificilă parte a vieții unui bebeluș, dar părinții pot trece mai ușor peste ea. Ba chiar o pot preveni folosind sfaturile de mai sus.

Ghiduri pentru părinți Să avem copii sănătoși

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul precedent
Situații copleșitoare în care părinții trebuie să le fie alături copiilor lor
Următorul articol
Greșeli disciplinare pe care le fac părinții