Îngrijirea pielii bebelușului, un factor determinant pentru sănătatea copilului
Nou-născutul este acasă acum, iar soluționarea problemelor devine o rutină zilnică. Hrănirea bebelușului este grija principală a zilei, dar și îngrijirea pielii acestuia este la fel de importantă.
Pielea nou-născutului este delicată, la fel și sistemul imunitar al copilului. Produsele chimice, parfumurile și coloranții din îmbrăcăminte, detergenții și produsele pentru copii pot provoca iritarea pielii nou-născutului, uscăciunea și erupțiile cutanate.
Cu toate acestea, există metode pentru a proteja copilul de aceste probleme ale pielii.
Partea bună a sensibilității pielii bebelușului? Atingerea pielii mamei de pielea nou-născutului are un efect calmant și este esențială pentru dezvoltarea copilului.
Un copil nou-născut se naște cu pielea zbârcită și un înveliș de protecție numit vernix care în mod natural se desprinde în timpul primei săptămâni de viață.
Nu este nevoie să grăbiți procesul și să-i dați pe piele cu loțiuni sau creme – în cazul în care copilul se naște mai târziu de data preconizată, acest proces se finalizează în timp ce bebelușul este încă în interiorul uterului.
Iată câteva sfaturi pentru protejarea copilului de alergii și erupții cutanate:
- Rezistați tentației de a face baie bebelușului în mod frecvent. Băile prea frecvente (mai mult de trei ori pe săptămână, în timpul primului an de viață) îndepartează uleiurile naturale care protejează pielea copilului. Acest lucru poate lăsa pielea copilului vulnerabilă și uscată.
- Cu excepția schimbării scutecului, pentru prima lună, un burete de baie de două sau de trei ori pe săptămână va păstra copilul curat și în condiții de siguranță.
- O baie pe săptămână și un burete moale sunt cele mai indicate pentru nou-născuții cu tonuri mai închise ale pielii (cum ar fi afro-americanii). Acești copii tind să aibă pielea mai uscată și au un risc mai mare de a dezvolta probleme ale pielii, cum ar fi eczemele.
- Nu utilizați produse parfumate pentru copii în primele luni. Acest lucru poate irita pielea delicată a copilului. Spălați hainele copilului înainte de a fi purtate și folosiți numai detergenți de rufe pentru copii.
Cele mai multe probleme ale pielii la nou-născuți apar după primele două luni.
Cele mai multe probleme ale pielii nou-născuților, cum ar fi eczemele sau erupțiile cutanate cauzate de scutec, nu se dezvoltă în prima lună sau a doua lună de viață. Eczema apare ca o erupție roșie, însoțită de mâncărime, mai ales pe față și scalp, la coate și în spatele genunchilor.
Cel mai adesea, erupțiile cutanate cauzate de scutec se formează datorită umezelii iritante a unui scutec murdar. Erupția cutanată se poate dezvolta, de asemenea, atunci când pielea copilului nu este uscată în mod corespunzător, dupa o baie.
Uneori, o infecție cu bacterii va provoca erupții cutanate de scutec. Bebelușii care iau antibiotice sunt deosebit de sensibili la erupțiile cutanate și infecții deoarece medicamentele permit creșterea substanțelor fungice.
Un masaj este o modalitate benefică de a transmite dragoste și afecțiune copilului vostru.
De fapt, studiile arată că supraviețuirea unui copil depinde de atingerea persoanelor apropiate, o atingere afectuoasă declanșează hormonii bebelușului, stimulează imunitatea și ajută la combaterea bolilor.
De asemenea, copiii tratați cu dragostea părinților sunt mai calmi, dorm mai bine și plâng mai puțin – visul fiecarui părinte!
Comentează