4 moduri amuzante de a face bebelușul să vorbească
Cum să îți înveți bebelușul limbajul și să iubească conversația.
Luni de zile, în familia mea, tăcerea era un dușman. Indiferent cât de mult m-aș fi străduit eu și soțul meu, indiferent cât de mult i-am fi citit și am fi vorbit cu bebelușa noastră, copila nu voia sa spună o vorbă. Desigur, zâmbea și râdea când ne prosteam. Și da, își apuca jucăria preferată atunci când o rugam lucrul acesta. Celulele creierului funcționau în mod corect. Dar luni de zile nu scotea niciun cuvânt.
Poate că eram noi stresați.
Pe la 9 luni, ne-am alarmat. La 11 luni ne-am îngrijorat. Eram pe punctul de a suna pediatrul, dar am auzit-o spunând tare „mama”. De atunci nu s-a mai oprit din vorbit. Toată îngrijorarea aceea! Toate nopțile în care am căutat în toate cărțile despre ceea ce va urma. Toată panica noastră a fost în van.
Adevărul este că poate fi mai ușor și mai natural să ne învățăm copiii să vorbească, așa cum spun mulți psihologi pentru copii. Reiese că aceia dintre noi care am denumit acest proces „învățarea limbajului” ne-am înșelat, arta comunicării este mult mai vastă decât noile cuvinte auzite și repetate de copiii noștri la comandă. Este nevoie de un mediu în care copilul are încredere și care îi inspiră succes. Este nevoie de acțiuni repetitive.
Nevoia de distracție este cea mai importantă.
Cel mai important, cel puțin așa susține Larry Gray, profesor asistent în dezvoltare comportamentală pediatrică la Universitatea din Chicago, este nevoie de distracție. „Indiferent de tipul de expert pe care îl întrebi, gândirea este aceeași: Părinții prezenți în viața copiilor, care interacționează cu ei, creează indivizi care vor reuși” afirmă dr. Gray. Cu alte cuvinte, atâta timp cât vorbești cu copilul și îi menții interesul treaz, nu poți da greș. Iată patru pași pe care îi poți urma pentru a fi un părinte de success în această activitate:
Inițiatorii conversației
Nu este niciodată prea devreme pentru a insufla dragostea pentru limbă, după părerea lui Alice. După ce primul fiu al său s-a născut, ea împreună cu soțul au conversat în permanență cu copilul, chiar până la punctul de a crea unele cărți din diferite materiale pentru a-i menține interesul treaz pentru unele cuvinte. Strategia a funcționat de minune și copilul a spus primele cuvinte la vârsta de 7 luni. „Dezvoltarea creierului se cunoștea de la o zi la alta” a afirmat sotul lui Alice. „Știam încă de la început că voi deschide noi oportunități copilului dacă îi voi menționa detalii din viață.”
Adevărul este că fiul lui Alice a început să învețe limbajul înainte de incursiunile bazate pe tact în înțelegerea limbajului. Cercetările recente făcute la Universitatea din Amsterdam indică faptul că majoritatea copiilor încep să capete abilități rudimentare (precum ritmul si vibrația) în timp ce sunt încă în pântec. După naștere, deși abilitățile de comunicare nu se arată imediat, stați liniștiți: sinapsele din creierul bebelușilor se leagă. Copiii pot avea nevoie de a asimila cele câteva cuvinte auzite zi de zi – de cele mai multe ori ne surprind pe noi, părinții, care nu avem nici cea mai vagă idee că procesul de învățare se face și dincolo de aparențe, afirmă Kathy Hirsh Pasek, director al Universității Ambler din Pennsylvania. „Din prima zi de viață. Bebelușii aud informațiile astfel încât să poată sa evalueze frecvența cu care aud unele cuvinte și să își dea seama cum se pot încadra cuvintele în propoziții. Realizează în mod constant cum funcționează limbajul.”
Ce poți face
Amintește-ți că niciodată nu e prea mult atunci când este vorba despre expunerea limbajului către copilul aflat în primele stadii de dezvoltare. Vorbește adesea. Fii creativ! Ai răbdare chiar dacă prima dată auzi numai câteva sunete.
Expunere totală
În timp, cu cât mai multe cuvinte aude copilul, cu atât mai bine. Familia lui Alice a făcut un efort mare să vorbească cu copilul lor cât mai mult posibil. Pentru Ana si George, strategia folosită cu primul copil a semănat mai mult cu discuția liberă. Desigur, cuplul a încercat să învețe copilul cuvintele cheie.
Experții pun accent pe faptul că felul în care are loc expunerea copilului la limbaj nu contează atât de mult precum expunerea în sine. Studiul pe acest subiect, cartea din 1995 „Diferențe semnificative în experiența de zi cu zi a copiilor mici din Statele Unite ale Americii”, a corelat numărul de cuvinte pe care copilul îl aude până la vârsta de 3 ani cu succesul acestuia în viață. Experții moderni sunt de acord că, dacă copilul aude mai multe cuvinte, creierul i se va dezvolta în mod semnificativ.
Ce poți face
Nu este atât de greu precum te-ai gândi. Un mod extraordinar de a atinge acest scop este folosirea tacticii monologului, afirmă dr. Gray. „Imaginează-ți că ești un comentator la radio și prezinți ascultătorilor cele mai importante detalii din ceea ce trăiești.” Dr. Gray adaugă faptul că în timp ce abordarea pare ciudată la început, părinții ajung să spună mii de cuvinte în câteva ore și această rutină poate deveni o adevărată distracție, corelată cu învățarea limbajului!”
Fă conversație
Cu toate acestea, cuvintele nu pot fi spuse la întâmplare. Gândește-te la abilități conversaționale precum la o grădină, florile cu cât mai mult înfloresc, cu atât trebuie să fie hrănite. Ceea ce înseamnă că trebuie să menții interacțiunea constantă pe măsură ce copilul crește. Doar pentru că cel mic pare a înțelege unele lucruri, nu înseamnă că poți petrece mai mult timp pe telefon sau pe Facebook. Acum trebuie să empatizezi, să vorbești și să asculți.
Așa arată viața pentru Dan și Suzana. Dan, avocat, spune că soția sa se străduiește să aibă activități orientate către învățarea limbajului cu fiica lor, inclusiv conversații sau cântecele cântate împreună. Suzana stă acasă cu fetița lor pentru a se descurca mai bine în aceste activități zilnice – printre care și învățarea limbajului. „Metodologia noastră, dacă îi putem spune așa, a fost bazată pe implicare” – afirmă Dan, punctând faptul că adevărata explozie a conversației a apărut între 20 și 24 de luni. „Știu că sunt multe teorii pe acest subiect, dar aceasta ni s-a părut cea mai bună”.
Ce poți face
În primul rând, când vorbești cu copilul tău, permite-i să-ți și răspundă, chiar dacă nu este suficient de mare pentru a-ți da un răspuns pertinent. Dacă cel mic greșește identificarea unor obiecte sau culori, asigură-te că faci tot ce îți stă în putință să înțeleagă. În cele din urmă, închide televizorul.
Pentru părinții care își permit luxul de a sta acasă, există numeroase tactici pentru a face acest lucru. La cel mai important institut in domeniul educației, centrul KinderCare Learning, de exemplu, educatorii pun accent pe citit, pe cântat cântecele și pe jocuri de cuvinte precum poezie sau rime. „Este vorba despre a crea un mediu în care limbajul devine o mică parte dintr-un context mare.” spune Linda, care lucrează pentru această companie. „Cu toții am început să înțelegem la cele mai mici stagii de dezvoltare, tot ceea ce știm acum”.
Succes = distracție
Desigur, înțelegerea cuvintelor este și mai plăcută dacă este însoțită de o recompensă și de distracție. Când copilul nostru folosește noi cuvinte și fraze, aplaudăm ca niște majorete și cântăm cuvântul de două silabe pe care tocmai l-a spus. Încercăm să ajutăm dezvoltarea vocabularului prin cântatul în duet, iar noi accentuăm cele mai importante cuvinte.
Ce poți face
Cântă un cântecel format din două sau trei cuvinte la început. Pune întrebări precum „Ce vezi în acest tablou?”. Acordă-i copilului suficient timp să răspundă în felul său. Cel mai important, implică-ți copilul și privește-l în ochi în timp ce îi vorbești. „Cu cât ai mai multe conversații directe, cu atât va fi de fericit copilul” spune Nancy Tarshis, un expert în dezvoltarea limbajului copiilor. „Arată-te entuziasmat și fă comentarii relevante sau determină copilul să spună ce are de spus”.
În cele mai multe cazuri, acești pași respectați ar trebui să aibă ca și rezultat o discuție întreagă. Și în calitate de părinte care și-a făcut griji despre limbajul copilului încă de la început, pot spune că tăcerea este atât de supraapreciată.
Uite cine vorbește
Deși fiecare copil este diferit, există progrese previzibile în limbajul acestuia.
Iată la ce trebuie să te aștepți și când:
0-4 luni: Sunete și gângureli, copiii sunt interesați de mimarea unor sunete și de tonul vocii tale.
4-7 luni: La început bolboroseli, sunetele B, D, M sunt evidențiate.
7-12 luni: Sunetele sunt mai diversificate, primul cuvânt este rostit în general la prima aniversare a bebelușului.
12-18 luni: Vocabularul se îmbogățește vizibil, copilul face combinații de cuvinte.
18-30 luni: Fraze scurte, propoziții.
Încă aștepți?
Dacă până la 18 luni copilul nu a spus cel puțin 15 cuvinte, contactează pediatrul. Nu trece cu vederea ca fiind o fază. Cu cât mai repede va fi evaluat copilul, cu atât vei primi soluții și rezvolvari dacă ceva nu este în regulă. Fiecare copil se dezvoltă în ritmul său.
Comentează