5 moduri pentru a întări inteligența emoțională a copilului tău
Vorbește despre emoții
Descrie felul în care supărarea, fericirea, mânia și alte emoții sunt resimțite în corpul uman. Învață copilul să recunoască și să denumească emoțiile pe măsură ce le simte. Poți face acest lucru din fragedă copilărie, spunând „Pari nervos. Ai fața roșie și corpul îți este tensionat.” Pe măsură ce crește, vorbește cu copilul tău despre cum să își gestioneze emoțiile. Arată-i și explică-i cum să depășească dezamăgirile, cum să se calmeze la nervi, cum să își mențină fericirea s.a.m.d. Se va bucura toată viața de aceste sfaturi!
Acceptă și validează-i sentimentele
În calitate de părinți, adesea căutăm să vedem numai emoții pozitive la copiii noștri. Mânia lor atrage și mânia noastră. Tristețea lor ne face și pe noi triști, așa că am vrea să ștergem cu buretele tot, foarte repede. Putem chiar să renunțăm la dezamăgiri și anxietate în speranța că acele sentimente dispar pur și simplu din viața copiilor noștri. Dorim să îi vedem tot timpul fericiți, dar oamenii nu sunt fericiți tot timpul și este important pentru copilul tău să știe că toate emoțiile sunt normale și este în regulă dacă le simte.
De asemenea, copilul va trebui să afle că unele comportamente nu sunt acceptabile (spre exemplu, nu poate arunca unele lucruri doar pentru că este nervos) dar este în regulă să se simtă mânios. Nu elimina sentimentele care te fac pe tine ca și părinte să nu te simți confortabil, ci stai alături de copilul tău când trece prin ele. De cele mai multe ori, copiii vor doar să fie auziți și să li se arate simpatie și înțelegere.
Jucați jocuri pentru dezvoltarea inteligenței emoționale
Avem o listă atât de lungă de emoții pe care le punem în scenă în zilele în care învățăm împreună acasă. Da, inteligența emoțională face parte din programa noastră de învățământ. A pune în scenă emoțiile cu propriile corpuri sau cu ajutorul unor jucării sau păpuși reprezintă o metodă minunată de a consolida inteligența emoțională. Uitați-vă împreună prin reviste sau cărți și vorbiți despre emoțiile care se pot citi pe fețele oamenilor; sau desenează copilului tău diferite fețe și oferă-i-le pentru ca el să le completeze cu ochi, gura, nas, care să exprime diferite sentimente și trăiri. Există chiar și unele jucării superbe care consolidează inteligența emoțională.
Folosește conflictele apărute pentru a-i învăța pe copii cum să își rezolve problemele
Decât să trimiți copilul în cealaltă cameră să ia o pauză când se ceartă cu fratele sau sora sa, mai degrabă învață-i să caute o soluție. „Înțeleg că ești supărat pentru că fratele tău vrea jucăria cu care te joci tu acum. Nu te voi lăsa să îl lovești. Cum putem să rezolvăm situația?” Dacă cel mic nu vine cu soluții, oferă-i tu câteva din care să aleagă. „Puteți să vă jucați cu rândul. Cum ți se pare această idee?”
Dă un exemplu bun
Gestionează-ți bine emoțiile, mai ales în fața copiilor tăi. În loc să folosești un ton agresiv, fii directă și blândă. „Mă supăr tare atunci când îți arunci mâncarea” este de preferat la „Nu știi altceva decât să faci mizerie și să mă scoți din minți!” Fii onestă asupra sentimentelor tale, fără a exagera sau a le elimina. „Mă simt tristă acum. Tristețea este normală, va trece” și, desigur, dacă ești fericită și vrei ca ei să știe asta, spune-le!
Comentează