Copiii întreabă: De ce nu pot vorbi animalele ca noi, oamenii?
Fiecare animal are felul său de “a vorbi” cu animalele din specia lui: maimuțele cu maimuțele, albinele cu albinele, fluturii cu fluturii, etc.
Însă felul în care comunică ele, bătăi din aripi sau tot felul de sunete, nu se poate numi vorbire. Așa cum animalele nu pot folosi modul nostru de a vorbi, nici noi, oamenii nu putem folosi modul lor de a vorbi.
Albinele pot spune altor albine cât de departe se află o floare. În ce direcție este și despre ce floare este vorba, toate astea printr-un dans pe care oamenii nu l-ar putea imita.
Maimuțele scot un țipăt deosebit atunci când se apropie de ele un animal periculos.
Vorbirea omului este foarte diferită în multe privințe de modul în care comunică animalele. Acestea pot comunica doar câteva lucrui, iar oamenii comunică o multitudine de idei noi.
Între oameni și animale există o oarecare comunicare.
Un câine, de exemplu, poate fi dresat să șadă, atunci când îi spui “Șezi!”, sau să facă alte lucruri. Iar o pisică poate învăța să miaune dacă vrea ceva de mâncare. Însă animalele nu înțeleg ce li se spune.
Sunt unele păsări care imită foarte bine cântecul altor păsări sau chiar cuvinte ale oamenilor. Aparent, papagalii învață să vorbească, dar ei nu folosesc vorbirea așa cum o folosesc oamenii.
Comentează