Coșul tău
0,00 lei

Lucruri pe care profesorii vor ca tu, ca parinte, sa le stii

profesor-si-elevi

Mai avem putin si incepe scoala si o luam de la capat 🙂 . Teme, trezit devreme, note, revine distractia.

In fiecare an, pe final de august, incep sa-mi aduc aminte de vremea in care eram copil si incepeam sa ma pregatesc pentru scoala.
Eu incepeam mai devreme pregatirile decat alti copii, mama mea fiind profesoara (de romana si franceza, iar mie nu mi-a placut niciodata franceza).

Imi aduceam aminte zilele trecute de o serie de lucruri pe care mi le spunea mama despre parintii elevilor din clasele unde preda sau unde era diriginta si uite asa am ajuns sa fac aceasta lista.

Multi cred ca profesorii sunt acei supra-oameni, supusi dorintelor copiilor si parintilor si care ar face orice, indiferent de cum este afectata viata lor personala, pentru meseria pe care au ales-o. Lucrurile nu stau chiar asa 🙂

Lucruri pe care profesorii ar vrea ca parintii sa le stie

  1. Profesorii nu plac pe toata lumea
    Fiecare profesor este si el un om, la randul lui. Intotdeauna vor exista copii pe care ii plac mai mult sau copii pe care nu ii plac.
    Un profesor bun nu va face, insa, niciodata vreo diferenta atunci cand vine vorba de predare sau de note.
  2. Nu pun note pe toate temele pentru acasa, chiar daca asa au spus ca vor face
    Profesorul ii spune copilului: „Fa-ti tema pentru ca data viitoare o verific si iti pun nota!„. De obicei, spun acest lucru tuturor copiilor.
    Sa fim realisti, nu va exista niciodata suficient de mult timp disponibil pentru a verifica toate temele, tuturor copiilor.
    Stiu ca multi copii, chiar si parinti, se supara cand nu o tema nu este verificata si notata dar scopul temelor nu este de a lua note ci de a-i ajuta pe copii sa-si insuseasca cunostintele predate la ora.
  3. Nu cred ca 10 pe linie reflecta calitatile sau abilitatile elevului
    Un copil care are 2 note de 10 la matematica in prima luna a trimestrului nu este neaparat mai bun in comparatie cu un copil care are un 8 si un 9.
    Procesul de invatare este un proces de durata, greselile sunt normale.
    Este gresit sa judecam copiii numai prin prisma notelor pe care le primesc dar trebuie sa fim atenti la cum evolueaza.
  4. Stiu ca parintii mai fac temele elevilor
    Oh, da! Si este atat de simplu sa isi dea seama.
    Aceasta este o mare greseala pe care noi, parintii, o facem. Intentiile noastre sunt bune dar nu ne ajutam copilul in acest fel.
  5. Chiar exista intrebari stupide
    Noua, ca parinti, ne este foarte greu sa ne dam seama, de cele mai multe ori, cand copilul nostru pune intrebari stupide. De cele mai multe ori nici nu suntem acolo cand se intampla (desi asa de mult ne-am dori cateodata sa auzim ce se intampla in clasa si ca vedem ce face copilul la scoala, fara ca ei sa stie, bineinteles).
    Un exemplu de care imi aduc aminte de la mine din clasa, nu de la mama: Un coleg lipsise cu o zi inainte de teza de la matematica si, dupa ce vede subiectele de la teza, o intreaba pe profesoara: „Doamna, as putea sa dau teza in ora viitoare? Eu am lipsit ieri si nu m-am pregatit.
  6. Nu este vina lor ca, uneori, sunt prea multe teme de facut
    Fiecare profesor are un set de subiecte pe care trebuie sa il acopere intr-un an scolar. Fieare profesor va da teme de facut pentru acasa.
    Rezultatul este un volum de exercitii de facut de pe o zi pe alta, uneori, prea mare pentru elevi.
    Acesta este un aspect care tine de sisemul de invatamant de la noi unde trebuie sa inveti in 12 ani de scoala totul despre tot.
  7. Copilul tau nu este singura lor prioritate
    Intr-o clasa sunt 30 de elevi, un profesor preda la mai multe clase. Profesorul mai are si o familie careia trebuie sa-i acorde atentie.
    Este foarte putin probabil, chiar imposibil, ca copilul tau sa fie prioritatea numarul 1 a profesorului desi, mai ales in clasele mici, intre profesori/invatatori si elevii lor se creaza relatii afective destul de puternice.
  8. Meseria de profesor nu inseamna doar a preda la ora
    Acesta este un lucru pe care mama nu a trebuit sa mi-l spuna, l-am vazut cu ochii mei atat de multi ani.
    Multi parinti cred ca a fi profesor inseamna 5-6 ore pe zi de predat si atat. Nimic mai gresit.
    Un profesor trebuie sa pregateasca materialele pentru predat, trebuie sa corecteze lucrari si teze, trebuie sa pregateasca teze, trebuie sa-si planifice strategii diferite pentru elevii mai buni si pentru elevii mai slabi iar daca mai este si diriginte atunci se mai adauga o serie de activitati.
Citește și:  Sfaturi pentru părinţii singuri

[divider style=”style-4″]

Ti-a placut articolul? Atunci poti sa dai un Like!
Iar daca ai o prietena careia i-ar placea atunci poti sa si distribui articolul pe Facebook.

Ghiduri pentru părinți Școală, educație și disciplină

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul precedent
Geniul din copilul tau
Următorul articol
30 de moduri in care te poti (re)conecta cu copilul tau adolescent