5 MODURI REALISTE PRIN CARE PUTEM REDUCE ZAHĂRUL DIN ALIMENTAȚIA COPILULUI
Niciun aliment în exces nu este bun, cu atât mai mult când vorbim despre zahăr. “O dietă bogată în zahăr este asociată cu obezitatea, rezistența la insulină, colesterol anormal de ridicat sau boli ale ficatului la copii, iar toate acestea ridică riscul de boli cardiace.”spune DR. Miriam Vos, nutriționist la American Heart Association (AHA).
Cum putem să ne asigurăm că ne păstrăm în limitele normale de zahăr pe care ar trebui să le consume un copil cu vârsta intre 2 și 18 ani? Ultimele cercetări spun că maximum pe care îl pot consuma este de 6 lingurițe pe zi (aproximativ 25 grame); ca să vă faceți o idee, o cutie de suc de 250 ml conține cam 23 grame de zahăr.
American Heart Association vine cu câteva sugestii care să ne ajute să reducem consumul de zahăr:
1. Ferește-te de băuturile dulci și eventual carbogazificate
Una dintre sursele cele mai comune prin care aducem zahăr în alimentație sunt băuturile dulci: sucuri (chiar și cele proaspăt stoarse de noi, acasă), băuturile destinate sportivilor, apa cu arome sau băuturile energizante. Limitați aceste băuturi la una pe săptămână și fiți consecvenți cu consumul de apă.
2. Ocoliți în supermarket raionul cu dulciuri
Dulciurile procesate sunt pline de zahăr. Știai că șase biscuiți cu cremă înseamnă deja 22 g de zahăr? Tot în categoria “de evitat” intră și brioșele, ciocolata, cerealele cu tot felul de fructe confiate, și cam orice dulce ambalat de la raionul special.
3. Învață să citești valorile nutriționale
Atunci când cumperi sucuri sau dulciuri procesate, pur și simplu ignoră partea din față a ambalajului!! Aici poți găsi sintagme ca “100% natural” sau “cereale integrale” sau altele asemenea care să te facă să crezi că acele produse sunt și sănătoase.
De fapt un mare procent dintre acestea au muuult zahăr adăugat. Ceea ce trebuie să faci este să citești tabelul cu informațiile nutriționale de pe spatele ambalajului; aici sunt informațiile relevante. Mai întâi, dacă pachetul nu conține doar o porție (așa cum sunt pachetele de biscuiți), verifică cât înseamnă o porție (pot fi doi, patru sau cinci biscuiți), după care caută “carbohidrați totali”, aici găsești zahărul și câte grame conține o porție. Dacă o porție are 100 gr, cantitatea ideală este de 5 gr de zahăr.
4. Le poți da dulciuri, dar fă-o cu cap
Să limitezi cantitatea de zahăr din alimentația copiilor este mai ușor de zis decât de făcut, să fim cinstiți. Nu vom putea elimina niciodată complet zahărul. Copilul ar trebui educat să știe să facă alegerile sănătoase, pentru că în momentul intrării în colectivitate (când va începe grădinița, de exemplu) nu vei mai putea controla ceea ce mănâncă; poate fi servit de colegi cu tot felul de chestii “interzise”.
Doi biscuiți cu cremă pe zi nu sunt o tragedie, dar dacă va face mereu alegerile nepotrivite, se poate ajunge la bolile cardiace despre care vorbesc nutriționiștii și cardiologii. Sugestia AHA este să adaugi cantități limitate de zahăr, nu cu nemiluita, ci o linguriță sau două, la alimente nutritive neîndulcite, cum ar fi cerealele integrale cu iaurt grecesc pentru a le face mai apetisante pentru copii. O alternativă ar fi aceea de a încerca mierea, zahărul brun sau siropul de arțar sau agave ca și înlocuitori ai zahărului.
5. Oferă-le gustări sănătoase
Cel mai bun mod de a evita zahărul adăugat este să le oferim copiilor mâncăruri bogate în nutrienți. Pentru gustări putem folosi nu doar fructe și legume, dar și cereale integrale, lactate semi-degresate. Poți tăia fructe și legume în bucățele numai bune de ronțăit pe care să le pui într-o caserolă în frigider, sau poți unge o felie de pâine din grâu integral cu brânză semi-degresată, pentru a fi mereu pregătite și la îndemână când cel mic cere o gustare.
Comentează