7 Trucuri pentru disciplina pozitiva
Pentru ca esti mamica, stii din proprie experienta ca niciun copil nu se naste cu dorinta de a face cum i se spune, ci mai degraba toti copiii au un instinct natural de impotrivire, chiar daca aceasta impotrivire nu se manifesta fatis.
Putem incerca sa ne impunem deciziile, sa amenintam copilul pentru a-l determina sa faca ceea ce trebuie sau chiar sa tipam la el si sa il pedepsim cand se impotriveste, insa toate aceste metode de disciplina dauneaza relatiei dintre parinte si copil. Pentru a repara acest neajuns al disciplinei s-a promovat, din ce in ce mai mult in ultimii ani, conceptul de disciplina pozitiva cu ajutorul careia poti determina copilul sa faca din placere ceea ce i se spune.
Pentru momentele in care instinctul nostru natural este sa reactionam negativ atunci cand copiii nu asculta, am gasit 7 trucuri care sa te ajute in practicarea disciplinei pozitive.
- Intelege motivul din spatele comportamentului negativ. Atunci cand copilul tau face ceva ce nu ar trebui sa faca, cum ar fi aruncarea obiectelor, tipete din partea lui sau incalcarea intentionata a unei reguli impuse de tine, cel mai probabil primul lucru la care te gandesti e sa il pedepsesti pentru a-l invata sa nu repete episodul. Inainte de a decide impunerea unei pedepse, incearca sa gasesti motivul din spatele comportamentului sau. Poate e suparat ca nu are destula atentie din partea ta si incearca sa o obtina in mod negativ, poate ii era foame si te-a vazut prea ocupata cu altceva pentru a veni sa iti ceara cina. In astfel de cazuri, incearca sa combati comportamentele negative ale copilului inlaturand cauzele lui.
- Concentreaza-te sa te controlezi pe tine, nu pe copil. In loc sa incerci sa impui copilului un anumit mod de comportament, mai bine incepi sa fii un exemplu al acelui comportament. Nu opresti un copil din tipat tipand inapoi la el sa inceteze. Mai degraba foloseste mereu un ton calm pentru ca puterea exemplului e mai mare decat puterea cuvintelor, in special cand vorbim despre educarea copiilor.
- Fii consecvent. Daca ai interzis copilului un anumit tip de comportament (de exemplu lovirea altui copil) nu il trece cu vederea in speranta ca se va ameliora doar spunandu-i “Nu mai face!”. Daca micutul stia dinainte ca nu are voie sa faca un anumit lucru si totusi il face, nu trece cu vederea! Arata-i care sunt consecintele faptului ca nu a ascultat de fiecare data cand greseste in mod intentionat.
- Arata atentie comportamentului pozitiv, nu celui pe care nu il agreezi. De cele mai multe ori copiii se comporta neadecvat pentru ca vor sa fie rasfatati si coplesiti de atentie, ceea ce nu e bine pentru dezvoltarea lor ca persoana. Nu arata atentie acestor comportamente facand copiilor pe plac pentru ca vor dezvolta ideea ca astfel de comportamente ii ajuta intotdeauna sa isi atinga scopurile.
- Schimba modul prin care incerci sa inlaturi un comportament neadecvat. In loc sa spui “nu” mai bine oferi o alternativa acceptabila comportamentului negativ. De exemplu, daca esti la cumparaturi, in loc sa interzici copilului sa alerge prin supermarket il poti ruga sa te “ajute” sa duci caruciorul cu cumparaturi.
- Foloseste-te de “oboseala”. De fiecare data cand copilul se comporta intr-un mod in care nu ar trebui spune-i ca acel comportament te oboseste si astfel nu vei mai putea merge cu el in parc, nu ii vei mai putea gati desertul preferat sau nu vei mai putea sa te joci cu el.
- Nu mitui! Mituind un copil cu dulciuri sau jucarii sa se comporte asa cum ar trebui il vei invata sa astepte mereu recompense chiar si pentru cele mai mici fapte de comportament acceptabil. In schimb, ai putea petrece timp jucandu-te cu el pentru fiecare zi in care nu a adoptat un comportament interzis.
Comentarii
Imi plac foarte mult articolele de pe blog !
Il citesc mereu cu atentie !
[…] si: 7 Trucuri pentru disciplina pozitiva. Citeste si: 8 Moduri in care sa spui NU copilului […]
Comentează
Articole recente
Categorii
Categorii de produse