Problema confuziei între biberon și sân la bebeluși
Alăptarea este un proces care pe lângă faptul că este menit să ofere hrană celui mic, de asemenea ajută la crearea unei legături speciale între mamă și cel mic.
Momentele de alăptare sunt speciale atât pentru cel mic, cât și pentru mamă. Formează amintiri de care mama cel puțin își amintește cu drag chiar și când cel mic devine adult.
La nivel global, dar și european studiile au arătat că alăptarea devine o practică din ce în ce mai răspândită. În țările nordice femeile își alăptează micuții în proporție de 89-94%.
În același timp în România doar 12,6% dintre femei alăptează, deși specialiștii în sănătate o recomandă.
Studiile au arătat că alăptarea poate compensa nivelul IQ-ului moștenit de la părinți și mediul din care vine.
De exemplu, între doi copii care vin din aceeași familie și același mediu cel care a fost alăptat poate avea un IQ cu 6-8 puncte mai mare. Cel puțin în primele 6 luni alăptarea este esențială pentru sănătatea celui mic.
Unele mame își alăptează copiii și până la peste un an. Totul depinde de ele și de cel mic, dacă pot sau doresc să îl înțarce. Deseori copiii nu se lasă prea ușor de alăptat și îi creează neplăceri mamei.
De aceea mamele încearcă tot felul de tehnici prin care înțărcarea să se faca treptat în momentele când cred că este posibil.
Chiar dacă nu poți alăpta tot timpul la sân, asta nu înseamnă că trebuie să renunți complet sau că cel mic nu va mai primi lapte matern. Pentru asta există hrănirea alternativă.
Hrănire alternativă
Hrănirea alternativă se referă la o combinație de hrănire de la sân și hrănire cu biberonul cu laptele de la sân. Această alternanță îl poate debusola pe cel mic care nu mai știe ce se întâmplă.
Textura sânului și cea a tetinei diferă destul de mult, iar cel mic își dă seama că un lucru nu este în regulă. De ce? Pentru că de obicei când este hrănit de la sân trebuie să depună efort pentru a primi laptele.
Suptul de la sân implică anumite mișcări ale limbii și ale gurii, în timp ce biberonul îi oferă laptele pur și simplu. Nu trebuie să depună niciun efort. De obicei laptele din biberon este "sprijinit" în tetină.
Aici vine diferența pe care cel mic o va observa. Nu mai vorbim despre faptul că alăptarea propriu-zisă îi oferă un altfel de moment. Un moment de intensă intimitate alături de mama sa în timp ce căldura umană îl face să se simtă bine.
Dar și mai mult, este atât de aproape de mama sa încât îi simte bătăile inimii, exact ca atunci când se afla în uter. Ceea ce nu îi poate oferi decât un sentiment de acasă și în siguranță.
Rezolvarea confuziei bebelușilor - biberonul Nanobebe
Odată ce cel mic a trecut prin tranziția de la sân la biberon lucrurile se schimbă, iar acesta poate să refuze sânul. De ce? Pentru că îi este mai ușor să se hrănească din biberon sau chiar îi place tetina.
Pentru a rezolva această problemă mamele pot apela la un altfel de biberon, unul special creat pentru această problemă.
Biberonul Nanobebe este cel care reduce această confuzie și ajută bebelușii să creadă că se hrănesc în continuare de la sân. Acesta are tetina în formă de sfârc, iar laptele stă sprijinit în tetină doar parțial.
Astfel cel mic va depune puțin efort pentru a se hrăni. De asemenea, laptele este foarte ușor de încălzit în acest biberon ai cărui pereți sunt destul de apropiați. Clasicele biberoane fac încălzirea și răcirea dificilă.
Comentează