Cum organizam camera copilului
Una din problemele esentiale intalnite in momentul in care apar copiii, este modul de organizare al camerei micutului, sau a micutilor.
Nu exista o regula generala care sa ajute la decorarea camerei perfecte, deoarece numarul de copii, spatiul disponibil si obiectele destinate camerei difera de la o familie la alta. Exista insa cateva sfaturi de urmat pentru a obtine camera perfecta atat pentru parinti, cat si pentru copii.
Siguranta copiilor e pe primul loc
Ascunde prizele! Organizeaza mobilierul in asa fel incat copiii sa nu aiba acces la ele. Intrerupatoarele becurilor trebuie plasate la o inaltime la care copilul mic sa nu ajunga.
Cat timp copiii sunt inca prescolari, este bines a aveti in vedere faptul ca mobila cu colturi rotunjite este cea mai buna solutie pentru camera copilului; veti evita multe vanatai.
Alege mobilierul care simplifica existenta
Un pat cu lada de jucarii dedesubt ajuta la economisirea spatiului. Atunci cand spatiul de care dispui e mic, poti apela la piesele de mobila care include si pat, si sertare sau chiar masuta. Este incredibil cat de mult spatiu poti economisi in acest mod, spatiu care ar putea folosi copilului pentru a se juca. Chiar daca nu gasesti in magazine astfel de piese de mobilier, cu siguranta orice producator de mobila la comanda va fi mai mult decat dispus sa ajute.
Vei avea astfel, pe o suprafata mai mica de 2 m2, pat, dulap, si chiar rafturi pentru jucarii si mai tarziu pentru carti.
Copilul si creativitatea
Copilul va dori sa practice activitati care stimuleaza creativitatea; va avea nevoie de o masuta pe care sa deseneze, sa coloreze, sa picteze, sa decupeze, sa lipeasca sau sa modeleze plastilina. Ideal ar fi ca aceasta sa fie plasata in apropierea ferestrei, pentru lumina suficienta.
Culorile pe care le alegem
Vopsiti peretii in culori pastel, care sa nu oboseasca ochii. Pentru o atmosfera vesela care determina un copil sa fie binedispus, puteti acoperi peretii cu stickere potrivite varstei lor. Acestea pot reprezenta personaje din povesti, din desene animate, animalute sau scene vesele si se pot cumpara chiar si de pe internet.
Panoul de onoare
Copiilor le place si chiar au nevoie sa fie apreciati; asigura-te ca au in camera undeva pe perete un panou din polistiren sau pluta pe care sa pui cele mai frumoase lucrari ale lor. Pune-l la o inaltime sigura pentru a impiedica copiii sa ajunga la pioneze.
Ce punem pe jos
E bine sa acoperi cat mai mult din podea cu un covor. Copiii se joaca mult pe jos, pentru ca au suficient spatiu sa se extinda cand se joaca. Un covor va impiedica atat zgarierea parchetului, cat si expunerea copilului la temperaturile putin scazute de la nivelul podelei, mai ales cand acesta e racit.
Plante si animale de companie
Daca aveti animale de companie, este de preferat ca acestea sa nu aiba acces in camera copiilor. Oricat de multa grija li se poarta, animalele raman purtatoare de alergeni la care copiii nu trebuie expusi indelungat.
Nici ghivecele cu plante nu sunt recomandate, fiind cunoscut faptul ca micutii exploreaza lumea in principal prin intermediul gustului; cu siguranta nu vrem sa “deguste” pamantul din ghiveci.
Si nu in ultimul rand, faceti in asa fel incat spatiile de depozitare a jucariilor sa aiba o inaltime care sa permita copilului sa ajunga la ele; nu numai ca nu va intrerupe din ce aveti de facut de fiecare data cand are nevoie de ceva, dar va fi mai usor pentru copil sa invete sa le adune singur.
Sperand ca am fost de ajutor, va dorim spor la organizarea camerei micutilor!
Comentează