Coșul tău
0,00 lei

Cum îți poți răni copilul fizic și mental fără să-ți dai seama – cele mai comune 12 greșeli

copil-traumatizat-emotional

Te-ai gândit care pot fi greșelile pe care le poți face și care îți rănesc fizic și mental copilul pe termen lung? De-a lungul timpului mulți părinți cu intențiile cele mai bune, dar care s-a dovedit că au acționat total greșit, și ale căror acțiuni au dus, pe termen lung de la auto-vătămare până la suicid, au ajuns în cele mai rele situații.
Iată care sunt cele mai comune 12 greșeli pe care le poți face fără să-ți dai seama că-ți rănești copilul.

1. Dându-le prea multe opțiuni din care să aleagă.

Mulți părinți consideră că ar trebui să ofere copiilor multe variante dintre care să aleagă, în diferite situații. Adevărul este că cei mai mulți copii se simt copleșiți când li se oferă atâtea opțiuni.

2. Lăudându-i pentru orice lucru mărunt pe care îl fac.

Este foarte comun în zilele noastre să vezi copii aproape drogați de laudele părinților. Ajung să nu mai facă nimic fără “răsplată”.

3. Făcându-le toate “poftele”.

Vor ajunge, astfel, să creadă că orice achiziție îi face fericiți, credință care poate duce la dependențe și cumpărat compulsiv.

4. Ținându-i mereu prea ocupați.

De cele mai multe ori ducându-I la diferite activități extrașcolare, sporturi, pian, balet, copilul nu numai că nu va reuși să-și descopere eventuale aptitudini, dar va ajunge să fie mereu obosit și plictisit.

5. Încercând să facem copilul mereu fericit.

Ar trebui să-i învățăm cum să fie fericiți prin ei înșiși, nu prin acțiunile mamei sau tatălui.

6. Având grijă să fie cel mai inteligent și sperând că asta îl poate salva de la aproape orice.

Este tentant pentru un părinte să susțină că acționând inteligent te salvează de toate relele. Reversul medaliei este acela că, odată cu asta, copilul devine arogant, crede că toți ceilalți sunt proști. Ca rezultat al comportamentului lor, ajung să nu fie plăcuți de nimeni.

Citește și:  5 Semne care arata daca esti prea indulgent cu copilul tau

7. Ascunzându-le informații despre diverse subiecte, cum ar fi sexul.

Sunt încă părinți oripilați la gândul că vor trebui să aibă “DISCUȚIA”, și care cred că amânând asta este spre binele copilului. Dar nu ați văzut și voi, pe la televizor, fetițe de 13-14 ani însărcinate? Cum credeți că s-a ajuns la asta?

8. Criticând cam tot ce face greșit copilul.

Este foarte ușor să credem că asumându-ne controlul pentru orice acțiune a copilului, asta va conduce la succes. Însă copiii crescuți astfel, tind către a fi perfecți în orice: fie că este vorba de un sport, aspect fizic, activități educaționale, și orice altceva. Atunci când vor face greșeli, vor considera că sunt lipsiți de orice valoare, vor deveni furioși iar uneori vor merge mână la auto-vătămare sau suicid.

9. Folosind rușinea, ura sau amenințările.

Nu-i lăsa niciodată să creadă că există vreo șansă ca tu să ajungi să nu-i mai iubești ca urmare a unei acțiuni a lor. Așa amenință unii părinți și nu este deloc bine. Ai câștiga doar pe termen scurt și riști ca nici copilului să nu-i mai pese de amenințările sau iubirea ta.

10. Nelăsându-i să se plictisească.

Unii părinți cred că ar trebui să stimuleze copiii tot timpul, pentru a nu-i lăsa să se plictisească. Însă așa, copilul nu va învăța niciodată să fie creativ sau să găsească singur mijloacele prin care să nu se plictisească.

11. Protejându-i de daunele și consecințele acțiunilor lor.

Sunt părinți care le procură totul copiilor lor: de la jucării, până la a le cumpăra libertatea în situații legale “dificile”, ca mai apoi să se mire că acel copil nu are respect față de absolut nimic. Copiii trebuie lăsați să învețe că a pierde câte ceva face parte din modul prin care acumulăm înțelepciune și experiență despre ce este bine sau rău.

Citește și:  Cum alegem haine pentru copil

12. Pierzând ceea ce este important în viața copilului.

Să îl întrebi seara, la culcare, ce s-a întâmplat peste zi în viața sa îi dă copilului sentimentul că este iubit și că părintele este interesat de el.

[divider style=”style-4″]

Ți-a plăcut articolul? Poți să dai un Like!
Iar dacă ai o prietenă căreia i-ar plăcea atunci poți să-l și distribui pe Facebook.

Comunică cu copilul tău Ghiduri pentru părinți Școală, educație și disciplină

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul precedent
Copiii întreabă: Există extratereștri ?
Următorul articol
Cum să identifici un posibil agresor și să-ți protejezi copilul