Coșul tău
0,00 lei

Cum să citești limbajul corpului la copii

copii-limbajul-corpului

Oare ce încearcă copilul tău să îți spună fără să pronunțe vreun cuvânt? Atunci când sunt la vârste mici și nu au posibilitatea de a vorbi încă, poate fi greu de înțeles ce simt micuții cu adevarat și ce încearcă să transmită.

De aceea, limbajul corpului acestora trebuie să devină o parte pe care părinții să pună mai multă importanță. Este foarte ușor pentru adulți să exprime ceea ce simt și să ceară ceea ce au nevoie, însă pentru copiii care nu au încă un vocabular format poate fi foarte dificil. Este vital în acest caz ca părinții să fie foarte atenți la ce încearcă micuții lor să le transmită.

Pentru vârsta de 2-3 ani:

În perioada aceasta părinții și-ar putea da seama cu ușurință atunci când copilul lor nu vrea ceașca albastră, ci o vor pe cea roșie, chiar din mișcările corpului său.

Gesturile din mâini

De cele mai multe ori, copilașii la vârste fragede se pot confrunta cu probleme de autocontrol, anxietate, sau temeri (frica de întuneric, de animale sau de apă) sau pot deveni copleșiți în momentul în care sunt deconectați de la ceva cu care s-au obișnuit. Aceste lucruri pot fi observate în momentul în care încearcă să atragă atenția dând din mâini ca și cum ar vrea să zboare.

Aruncatul de obiecte

De fiecare dată când micuții care nu pot articula cuvintele încă, încep să arunce cu diferite obiecte în/spre părinții lor, acest gest nu ar trebui considerat lipsit de respect sau agresiv, ci din contră, ar trebui ca adulții să înțeleagă că există ceva ce îi face să se simtă inconfortabil.

Citește și:  Cum poți să încurajezi copilul să bea apă

Vârsta de 4-6 ani:

Chiar dacă în această perioadă copiii încep să comunice mai ușor cu părinții, iar aceștia pot înțelege mai bine care sunt nevoile lor, ar putea exista încă dificultăți în comunicare, mai ales când micuții vor să își exprime sentimentele.

Își ascund fața între picioarele tale

Acest obicei ar putea apărea în momentul în care copilul are de realizat o sarcina nouă pentru el și poate avea stări de anxietate pentru că nu a mai facut acel lucru până atunci. Poate nu înțeleg care este motivul pentru care trebuie să facă lucrul respectiv și nu sunt capabili să digere și să exprime cum trebuie emoțiile resimțite. În momentul în care copilul face acest gest, adultul trebuie să îngenuncheze în fața lui (pentru a ajunge la nivelul său), și să îi explice cu calm și detaliat de ce trebuie să facă în acel mod și care vor fi urmările.

Vârsta de 7-9 ani:

Când copilul are această vârstă, oamenii cu care ia contact nu sunt numai membrii familiei, ci și învățătorii, colegii de la școală, prietenii etc.

De obicei, atunci când spun minciuni încearcă să transmit ceva

Ar trebui ca părinții să fie atenți în acest caz la tot ceea ce spune micuțul lor. Atunci când apar astfel de semen, cu calm și răbdare ar trebui descoperit care este de fapt motivul pentru care au ales să mintă.

Comunică cu copilul tău Ghiduri pentru părinți

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul precedent
8 sfaturi pentru perioada de după naștere
Următorul articol
10 sfaturi despre cum să nu crești un copil răsfățat