Coșul tău
0,00 lei

Studiu: Cele mai mari ingrijorari ale parintilor

parinte-ingrijorat-copil

„Meseria” de parinte nu este usoara. Pe langa multitudinea de lucruri pe care trebuie sa le faci in fiecare zi mai sunt si atat de multe lucruri care se intampla in jurul tau si care devin sursa de ingrjorare.

Inca de atunci cand este mic incepi sa te ingrijorezi. Oare e bine sa il alaptez natural sau trebuie sa ii dau si suplimente? Oare locul de joaca unde merge este sigur, este curat?

Mai tarziu apar problemele legate de gradinita sau scoala. Te gandesti daca ai facut cea mai buna alegere, daca educatoarea sau invatatoarea iti trateaza copilul cum trebuie, daca ii acorda suficienta atentie, cum interactioneaza cu ceilalti copii si cum se poarta acestia cu copilul tau.

Mergand si mai departe, spre 13-14 ani si mai tarziu, ingrijorarile sunt atat de mari incat incep sa-ti ocupe foarte mult timp si devii un parinte stresat, lucru care te va afecta in viata de zi cu zi.

Hai sa vedem cum stau lucrurile prin alte parti.

Citeam zilele trecute un studiu efectuat in Statele Unite de catre o divizie a Universitatii din Michigan despre ingrijorarile parintilor din US (vezi studiu).

Cele mai importante ingrijorari, conform studiului, sunt:

  1. Obezitatea la copii – 60%
  2. Hartuirea (bullying) – 58%
  3. Abuzul de droguri – 53%
  4. Siguranta pe internet – 51%
  5. Abuzul si neglijarea copiilor – 49%
  6. Sexting – 45% (in crestere 4 locuri fata de anul trecut)
  7. Fumatul – 45%
  8. Violenta la scoala – 45%
  9. Sarcina la adolescente – 42%
  10. Stresul – 41%

Dupa cum putem observa, motivele de ingrijorare pentru parintii din US nu sunt chiar atat de diferite fata de cele de la noi.

Citește și:  Mașina de spălat, cu sau fără uscător încorporat

Obezitatea la copii este o mare problema si in Romania, hartuirea si violenta in scoala sunt lucruri pe care le vedem foarte des, problema fumatului la tineri este, deasemenea, foarte mare iar Romania ocupa primul loc in Europa atunci cand vine vorba despre sarcina la adolescente.

Legat de siguranta pe internet si sexting: accesul copiilor la telefoane mobile conectate la internet (smartphone-uri) de la varste destul de mici creaza toate conditiile pentru ca aceste ingrijorari sa devina realitate.

Ce inseamna sexting: trimiterea de mesaje sau imagini cu tenta sexuala. Se intampla pe sms, programe de chat de te telefoanele mobile sau calculator.


Din cele enumerate mai sus, care crezi ca sunt cele mai mari probleme pentru parintii din Romania? Raspunde in comentarii aici sau pe Facebook.


studiu-ingrijorari-parinti

 

Ghiduri pentru părinți

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul precedent
10 lucruri amuzante despre schimbatul de scutece
Următorul articol
Cum sa-ti inveti copilul sa nu fie violent sau agresiv