5 Idei ingenioase pentru călătoriile lipsite de stres cu bebelușii
Primele călătorii cu un copil mic, pot fi solicitante și stresante. Proaspeții părinți au tendința de a lua prea multe bagaje pentru că nu prea știu la ce să se aștepte.
Noi, mămicile ne facem tot felul de griji atunci când vine vorba de primele călătorii cu cei mici. Ce să luăm cu noi și cum să împachetăm, sau cum să facem lucrurile ca să ne putem bucura și distra fără griji atunci când pornim la drum cu copilașii noștri.
A călători cu un copil mic îți poate întinde nervii la maximum și poate fi destul de solicitant. Avem tot felul de gânduri: “Dacă bebelușul face mofturi în avion?”, “Dacă nu va dormi într-un pat străin?”… Mai mult, nici nu vrem să ne gândim cum este să schimbi un scutec într-o baie plină de germeni, de pe marginea drumului, într-o benzinărie. În multe feluri, a pleca în vacanță cu cel mic nu va fi deloc ușor.
Însa sunt şi opinii care contrazic această idee. Iată câteva sfaturi care sperăm că te vor ajuta înainte a pleca la drum:
1. Împachetează în mod inteligent.
Proaspeții părinți au tendința de a lua prea multe bagaje, afirmă JJ. Levenstein, un pediatru renumit. ,,În cazul în care nu mergeți într-o țară din lumea a treia, puteți cumpăra lapte praf și scutece de oriunde” afirma domnia sa.
Nu e nevoie să luați schimburi de haine pentru mai mult de 3-4 zile pentru bebeluși. Puteți spăla hainele la destinație.
Fie că pleci cu trenul, avionul sau cu mașina, alocă un scutec pe ora de mers. Fă-ți o rezervă serioasă de șervețele umede, pentru a-l putea șterge din cap până în picioare la nevoie, deoarece mici incidente și vărsături se întâmplă în mod constant și asta în cele mai nepotrivite momente.
Dacă mergi cu avionul ”Pregătește-te să alăptezi de mai multe ori decât de obicei dacă îi dai copilului tău sân, pentru a-l menține hidratat. Dacă ai un bebeluș ce a trecut de vârsta de șase luni și este hrănit la biberon, o gură de apă sau laptele praf pot suplini aceleași nevoi” afirma medicul. Pentru a calma durerile de urechi provocate de presiune, oferă-i copilului o suzetă sau o jucărie care sa-l liniștească în timpul decolării și aterizării.
2. Combate germenii.
Asigură-te că bebelușul are toate vaccinurile făcute și întreabă medicul pediatru dacă ar trebui să îi faci un vaccin antigripal înainte de plecare sau nu. ”Îndeosebi dacă luați avionul, vaccinul antigripal oferă un plus de protecție” explică Levenstein. ”Indiferent cât de precaut ești, nu prea poți evita ca bebelușul să ia ceva din aer în avion”.
Dacă însă călătorești în străinătate, ține cont că tulpinile dr gripă diferă de la o regiune la alta. O altă mișcare inteligentă: Ia cu tine medicamentele pe care i le administrezi copilul, plus trei sau patru doze în plus, în cazul în care întoarcerea îți este amânată.
Dacă din cauza unei probleme medicale ești forțat să îți amâni planurile de călătorie, sună la liniile aeriene și la hoteluri să vezi dacă nu cumva poți negocia returnarea banilor. O scrisoare trimisă prin fax de la pediatru ar putea ajuta. Oamenii se dovedesc a fi surprinzător de înțelegători când este vorba de o urgență adevărată.
3. Lucrează puțin la mentalitate.
Trebuie să aveți în vedere faptul că drumul către destinație care va dura de două ori mai mult cu un bebe, decât de obicei. Va trebui să faceți mai multe opriri scurte, chiar la două – patru ore. Dă-i copilului șansa să își întindă puțin picioarele și să se miște puțin, poate chiar să se întindă pe o păturică câteva minute. Dacă ați ales să călătoriți cu mașina si drumul este lung, puteți să vă opriți și să înnoptați undeva, spărgând călătoria în doua zile. Astefl va fi mai puțin obositor și pentru voi, și pentru copil. De asemenea, ar foarte bine să ajungi la destinație devreme pentru ca bebelușul să se acomodeze cu noile locuri înainte de ora de culcare”.
4. Nu lua cu tine lucruri voluminoase, masive.
În multe orașe și destinații de vacanță, vei găsi hoteluri care au în ofertă camera care include obiectele masive cum ar fi pătuțul. Iar în multe orașe din Europa există firme care închiriază scaunue de mașină, cărucioare, leagăne sau scăunele pentru luat masa. Este oricum o opțiune mult mai comodă decât să încerci să îndeși bagajele în portbagaj sau să treci cu ele în aeroport.
Multe companii de închirieri auto, au în oferta lor și scaune de copii contra unei sume de bani modice, așadar ar fi mai bine să verifici și această variantă înainte de a pleca la drum.
5. Alege haine care sunt ușor de îmbrăcat și dezbrăcat.
Îmbracă copilul în haine comode, care se dau ușor jos. Și apoi, dacă este nevoie, mai adaugă câteva straturi de haine pentru a-i ține de cald. Faptul că sunt stratificate, te va ajuta când vei trece prin sistemul de securitate al aeroportului sau când va fii nevoie să îi schimbi micuțului scutecul murder.
Comentează