Coșul tău
0,00 lei

7 lucruri pe care trebuie să le știi despre perioada de după naștere

depresie-dupa-nastere

Perioada în care mămicile își poartă copiii în pântece, iar mai apoi le  dau naștere, este una grea, însă la fel de grea este și perioada de după naștere. Acum vor avea loc o serie de modificări. Există cursuri sau întâlniri unde se discută despre naștere și despre tot ce este legat de acest process. Aici mămicile învață de la modul de respirație, la pozițiile care pot reduce durerea, intervenții medicale, până la tehnici de relaxare. Însă, foarte puține lucruri sunt discutate în cadrul acestora despre perioada care urmează după ce mămica a revenit acasă. Sunt totuși câteva lucruri pe care orice viitoare mămică ar trebui sa le știe:

Cum influențează faptul că ai fost cusută urinarea

Disconfortul creat de nevoia de a merge la toaletă în condițiile în care abia ai născut, iar zona perineală a fost rănită, este extrem de mare. De asemenea, este recomandat consumul de apă și lichide atât pentru hidratare, cât și pentru a evita constipația sau transpirațiile în timpul nopții. Cu timpul această problemă precum și durerile simțite se vor diminua.

Constipația postpartum se simte ca și cum ar trebui să dai naștere din nou

Pe lângă urinare, constipația de după naștere poate fi o problemă destul de seriosă pentru unele femei. Conform unui studiu, cel puțin 20% dintre femei suferă de această afecțiune după ce dau naștere. Ea poate fi cauzată de nivelul mare de progesteron din corp, de analgezicele folosite la spital, sau poate doar din cauză că sistemul digestiv își recapătă mai greu tractul normal.

Crizele de plâns necontrolate

Cel mai probabil lacrimile au început să curgă atunci când micuțul a fost așezat pentru prima dată în brațele mamei. Și au continuat chiar și pe drumul spre casă. Erau lacrimi din cauza anxietății dar și a epuizării. “Roller coaster-ul emoțional ” este cât se poate de normal, mai ales în primele două săptămâni de după naștere. De cele mai multe ori, depresia de după naștere nu este menționată în cursurile la care viitoarele mămici participă, deoarece ea nu se instalează la toate mamele, așadar nu trebuie să fie un motiv în plus de îngrijorare.

Citește și:  Cum să citești limbajul corpului la copii

Transpirațiile din timpul nopții

Și acest fenomen este unul cât se poate de normal. Este modul prin care corpul lucrează pentru a elimina cantitatea de apă reținută în plus în timpul sarcinii și nașterii, iar schimbările hormonale și alăptatul sunt și ele schimbări metabolice care pot influența acest proces. Însă, consumul de cantități consistente de apă poate face ca acesta să fie cât mai rapid eliminată și astfel mamicile să poată trece mai repede și peste această problemă.

Pielea de culoare închisă

Este absolut normal pentru mame să observe că pielea lor este foarte uscată la câteva săptămâni după ce au dat naștere. Petele închise la culoare vor dispărea, însă este important să existe hidratare din interior, prin consum de apă dar și consum de alimente bogate în Omega-3.

Căderea excesivă a părului

Nu este motiv de îngrijorare. Nu stresul este cauza, ci cantitatea crescută de hormoni din organism de pe perioada sarcinii. În primele șase luni după naștere, deoarece corpul își revine la normal, este posibil să aveți parte de fire de par căzute mai mult decât în mod normal.

Sindromul picioarelor neliniștite

În timpul sarcinii și mai ales în primul trimestru al acesteia, această disfuncție este posibil să facă multe viitoare mame să se panicheze. Senzațiile de furnicătură sau de durere în gambă, dar care uneori se întind de la gleznă și până la coapsă pot apărea destul de des, iar singura soluție care poate fi aplicată este mișcarea. Plimbările scurte sau mișcatul prin casă ar trebui să fie de ajutor în acest caz. De asemenea și masajul sau aplicarea de comprese reci ar trebui să diminueze disconfortul.

Citește și:  Alăptarea în public. Tu de care parte a baricadei te afli?
Ghiduri pentru părinți

Comentarii

  • Cum ne pregătim pentru sosirea bebelușului? -Perioada post-partum(4) - La pas prin Mămicie ,

    […] aici încă două: 7 lucruri pe care trebuie să le știi despre perioada de după naștere Și Ingrijirea […]

  • Comentează

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Articolul precedent
    Decorațiuni de Sărbători – Idei pentru amenajarea dormitorului de Crăciun
    Următorul articol
    De ce aruncă bebelușul cu obiectele în jur și cum îl puteți împiedica să facă acest lucru