Începutul diversificarii la bebeluși
Această nouă etapă este plină de griji și temeri pentru mămicile care se pregătesc să ofere pentru prima dată mâncare bebelușilor. Posibilitatea înecului, refuzul de a mânca și apariția alergiilor sunt doar câteva dintre aspectele la care acestea se gândesc și care le determină să fie extrem de atente.
Spre deosebire de acum 20-30 de ani, o perioadă în care bebelușilor li se oferea mâncare din primele luni de viață, noile reglementari ale Organizației Mondiale a Sănătății susțin că abia de la vârsta de 6 luni stomacul copiilor este pregătit pentru a primi mâncare solidă. Orice altă încercare nu este recomandată până la împlinirea vârstei de 6 luni decât în cazul în care există o recomandare din partea medicului pediatru.
Ce trebuie să știe o mamică
Se începe cu morcov, rădăcinoase, dovlecei și ardei pentru că au o textură ușor dulceagă și sunt preferate de copii. Se respectă întotdeauna regula de 3 zile în privința introducerii unui nou aliment. Este singura modalitate prin care se poate depista o eventuală alergie și se poate corela cu noul aliment introdus. De obicei, daca nu există cazuri în familie, bebelușii nu au tendința să le dezvolte.
Medicii mai în vârstă susțineau că alimentele cu potențial alergenic, precum nucile, alunele, căpșunile sau oul se introduc dupa vârsta de 1 an. Noile studii au arătat că toate grupele de alimente trebuie introduse cât mai repede pentru ca organismul să se obișnuiască cu ele.
Ce facem în prima lună
În prima lună se oferă piure de legume, iar cantitatea trebuie să crească treptat în așa fel încât să ajungă să înlocuiască masa de lapte de la prânz. în luna urmatoare se introduc fructele ca și gustare de dimineață, iar în cea de-a treia lună se introduce iaurtul la gustarea de seară.
Orice alte alimente precum carnea, brânza sau peștele trebuie oferite aleatoriu la mesele de prânz pentru a se asigura tot suportul energetic de care un bebeluș în creștere are nevoie.
După vârsta de 8 luni
Se recomandă să fie oferită mâncarea sub formă de bucățele pentru a se obișnui copilul să mestece. Chiar dacă nu are încă dințișori, acest aspect nu trebuie să sperie nicio mamă. Atât timp cât legumele sunt fierte suficient de bine, nu există pericol de înec.
Diversificarea nu trebuie să fie o speritoare atât timp cât se respectă câteva reguli simple. Masa trebuie să fie o activitate separată, desfășurată în liniște fără intervenții din partea televizorului sau a jucăriilor. Bebelușii stau în scaunul de masă deoarece reprezintă cea mai sigură variantă, o variantă care permite mamei să se miște fără a exista pericolul unui accident.
Relaxarea mamei este cea mai importantă în cazul de față, dar mai ales încrederea în instinctul matern și în propriul bebeluș care știe ce este mai bine pentru el.
Comentează