Coșul tău
0,00 lei

Prima zi la grădiniță. Ce trebuie să știi!

grădiniță prima zi

Mai sunt doar câteva zile și cu mic, cu mare, copiii vor merge la grădiniță. Copilul tău va păși pentru prima dată pragul unei instituții educaționale. Aici va fi locul unde va merge în fiecare zi să învețe ceva nou, locul unde va deveni mai sociabil; va fi momentul începerii educației lui formale. Totuși, înainte de a-ți duce micuțul la grădiniță sunt câteva lucruri pe care trebuie să le știi:

1. Copilul tău va învăța să vorbească lucruri pe care tu nu i le-ai spus niciodată

Cuvinte urâte, adesea inofensive, dar totuși, cu siguranță, îl vei auzi spunând un cuvânt „interzis” prin casă.

2. Copilul va spune tuturor dacă are prăjituri sau suc în ghiozdănel

3. Vorbește-i despre grădiniță

Înainte de a-l duce la grădiniță, vorbește-i cu entuziasm despre această nouă etapă.
Spune-i câte lucruri frumoase și noi va învăța, câte jucării va avea acolo sau câți prieteni își va face. Copiii care știu la ce să se aștepte de la o situație se simt mai în siguranță și îl va ajuta la formarea unei atitudini pozitive față de grădiniță.
Este mult mai bine să meargă la grădiniță cu plăcere, să fie nerăbdător, decât să fie agasat cu această schimbare.

4. Unii copii probabil vor știi deja să citească.

Nu te îngrijora; va învăța și copilul tău. Poate copilul tău este cel care poate citi deja. Grozav atunci!

5. La grădiniță copilul tău trebuie să se descurce singur

Asta trebuie să o știe și el, dar și tu. Învață-l de acasă să se îmbrace singur, să se încalțe, să își pună apa în ghiozdănel și să mănânce singur.
Deși educatoarele îi vor învăța pe copii cum să facă aceste lucruri, este bine să învețe încă de acasă pentru a-i fi mai ușor. Totuși, dacă nu se descurcă singur, nu vă panicați, nu îl va lăsa nimeni neîmbrăcat.
Lăsați grijile deoparte și nu vă mai gândiți tot timpul „oare ce face copilul meu la grădiniță?” Nu i se va întâmpla nimic rău; educatoarele vor fi în permanență în preajma lor si până la urmă nu este nimic tragic în a se uda când se spală pe mâini sau a se murdări când mănâncă.
Atâta vreme cât este fericit, atâta vreme cât învață lucruri noi și se joaca mulțumit, de ce ar conta câteva pete și nasturi neîncheiați sau bluze luate pe dos?

Citește și:  Provocările mămicilor: primele zile acasă

6. Începând din prima săptămână, copilul tău va fi expus unor noi germeni și viruși pe care îi va aduce și în casă.

7. Acceptă de acum că vei uita ceva

Adidașii, bani de prânz, cărțile, cardurile. Încearcă să limitezi aceste momente la o dată pe lună sau mai puțin. Cu siguranță o să ți se întâmple și să uiți să-l iei pe cel mic de la grădiniță.

8. La grădiniță toți copiii plâng

În special în primele săptămâni. Una dintre primele lecții pe care le-am învățat a fost că oricât de independentă ar fi fetița mea, oricât de mult i-aș spune că nu o voi lăsa acolo, că mami se va întoarce să o ia acasă, ca la grădiniță au multe jocuri, ea tot va plânge.
Majoritatea copiilor vor plânge, iar plânsetele celorlalți copii îi vor aduce și pe ei cu lacrimi în ochi.

9. Lasă-l să își ia jucăria preferată cu el

Îți recomand să îți încurajezi copilul să-și ia jucăria preferată cu el în prima zi pentru a-i face cunoștință cu noii colegi și cu doamna educatoare.

10. Ia-ți rămas bun de la el cu zâmbetul pe buze

Atunci când îți iei rămas bun de la el, oferă-i un „la revedere” cu zâmbetul pe buze, plin de optimism. Dacă te va vedea îngrijorată sau dacă, mai rău, plângi, el sau ea va crede că ceva rău i se va întâmpla și vor apărea probleme de adaptare.

Grădinița este un subiect sensibil pentru cel mic

În special în prima lună când copilul se desparte de cuibul părintesc și intră pe de-a dreptul, brusc și oarecum înfricoșător în societate.

Citește și:  Sfaturi pentru părinţii singuri

Dacă micuțul tău se pregătește să pășească în curtea grădiniței pentru prima oară, asigură-te că știi toate aceste lucruri.

Te vor ajuta și pe tine, dar și pe cel mic. Probabil nu va fi ușor dar se va acomoda și nu după mult timp va iubi grădinița. Crede-mă!

[divider style=”style-4″]

Ți-a plăcut articolul? Poți să dai un Like!
Iar dacă ai o prietenă căreia i-ar plăcea atunci poți să-l și distribui pe Facebook.

Ghiduri pentru părinți Școală, educație și disciplină

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul precedent
Rețeta zilei: Humus cu Sfeclă Coaptă
Următorul articol
Cum impui din nou regulile după vacanța de vară