Provocările mămicilor: primele zile acasă
Fiecare tânără mămică se teme de momentul când va pleca din maternitate și va ajunge cu bebelușul acasă. Teama este normală. Asistentele nu vor mai fi acolo în caz că vom avea nevoie de ele, dar mai important este faptul că mămica va învăța cum să își crească singură, fără medici și asistente copilașul iubit.
Vom vorbi despre câteva lucruri la care mămica trebuie să fie foarte atentă în primele zile în care stă cu bebelușul acasă pentru a evita eventuale complicații.
Igiena celui mic
În primul rând, cordonul ombilical este elementul la care mămica trebuie să fie cea mai atentă deoarece va cădea înainte de 10 zile. După ce cade de la sine, locul va trebui ținut curat și uscat în permanență pentru a se vindeca cât mai repede.
De asemenea, zona genitală trebuie spălată cu cea mai mare grijă deoarece aici se pot dezvolta cel mai usor infecții. Indiferent de sexul celui mic această zonă este poate cea mai sensibilă de pe întregul corp și trebuie tratată ca atare.
Alimentație
O mare parte din timpul zilei bebelușul o va petrece sugând la sânul mamei sau atrăgându-i atenția că îi este foame printr-o stare de agitație, plâns, suptul mânuțelor sau căutând sânul cu gurița deschisă. Îți poți stabili un program pe care să îl respecți sau îl poti hrăni când cere. Ca mamă, ai toată libertatea de a alege.
Schimbarea scutecelor
Îi vei schimba scutecele zilnic și deși nu este cel mai plăcut lucru, partea bună este că în timp o vei face repede și bine. Dacă te-ai gândit să folosești șervețele umede atunci când conținutul scutecului este lichid, nu o face! Riști să provoci bebelușului o iritație.
Cel mai bine este să îi schimbi scutecul lăsând pielea câteva secunde să respire, apoi îi pui cu grijă noul scutec fără să îl strângi prea tare. Întotdeauna lasă un deget lărgime pentru a nu-l jena pe cel mic.
Îmbrăcatul
Chiar dacă te sperie îmbrăcatul celui mic, trebuie să știi că există câteva trucuri. De exemplu când vrei să îi dai o bluză bagă întâi mâna ta pe mânecă și trage ușor mânuța bebelușului, apoi trage ușor bluza spre talie.
La pantalonași treaba e mai simplă. După ce îi rulezi pe mână îi bagi usor piciorul pe gaură și apoi îi tragi în sus spre talie. Dacă vrei să îl infășezi într-o pătură trebuie să știi că bebelușul se simte în siguranță în spații mici.
Camera în care îl schimbi de haine trebuie să aibă o temperatură potrivită deoarece poate răci foarte ușor.
Primele zile cu cel mic acasă nu trebuie să fie motiv de teamă sau o corvoadă. Fiecare proaspătă mămică trebuie să știe că nimic nu este atât de complicat pe cât pare la prima vedere. Totul se învață în timp prin practică și mult exercițiu.
Cel mai important lucru de care are nevoie cel mic pentru a se dezvolta este iubire necondiționată și atenție.
Comentează