Coșul tău
0,00 lei

Sfaturi pentru bunicii care își cresc nepoții

Bunicii care își cresc nepoții, o sintagmă pe care o cunoaște toată lumea deoarece părinții sunt prea ocupați pentru a fi prezenți în viața copiilor lor. Atunci când părinții nu au timp pentru a-și crește copiii, bunicii își iau rolul în serios.

Deși nu au citit despre parenting, nu au primit sfaturi despre cum se cresc copiii, bunicii îi cresc așa cum știu și cred ei mai bine.

Câteva sfaturi pentru bunicii care își cresc copiii și vor să știe mai multe despre cum îi pot educa mai bine:

1. Recunoașterea emoțiilor este sănătoasă

Deși nu au cunoștințe de psihologie sau de creștere a copiilor, bunicii este bine să știe că este în regulă să își exprime emoțiile indiferent care ar fi acestea.

Nu trebuie să vă învinovățiți dacă aveți dubii sau vreo îndoială legată de cei mici. Este normal, anormal ar fi să nu vă gândiți niciodată dacă îi educați bine sau nu, daca le oferiți o copilărie fericită sau nu.

2. Grijă de sine înainte de grija pentru cel mic

Auzim deseori povești ale bunicilor care au leșinat sau au făcut atac de cord când alergau după cei mici. Bunicii trebuie să știe că pentru a avea grijă de un copil zglobiu este nevoie să aibă grijă de sine, să își ia medicamentele, să se odihnească și să nu se suprasolicite.

Cine se aștepta să mai ai grijă de copii la atâția ani după ce i-ai făcut mari pe ai tăi? Nici copiii tăi nu credeau că îți vor lăsa o astfel de responsabilitate pe umeri, dar lucrurile se întâmplă cu un motiv.

Citește și:  Greșeli disciplinare pe care le fac părinții

3. Nepoții au sentimente la fel de confuze ca ale tale

Atunci când nepoții își pierd părinții și sunt nevoiți să se mute cu bunicii, mutarea și acomodarea în sine vor fi dificile. Ca bunic sau bunică trebuie să ai răbdare cu ei, trebuie să le dai timp și să le oferi înțelegere. Le va lua ceva timp să se obișnuiască în noua casă și cu noii „părinți”.

4.  Creează-le un mediu stabil

Noile condiții de viață cer un timp de acomodare fără schimbări bruște. Pentru a-i ajuta să treacă mai ușor prin această perioadă de tranziție trebuie să le oferi sentimentul de siguranță și de stabilitate.

Le poți crea o rutină pe care să o respecte și poți să le aduci cât mai multe lucruri personale în cameră pentru a se simți ca acasă. Poți stabili reguli pe care cei mici trebuie să le respecte. Când uită amintește-le cu blândețe.

5. Încurajează comunicarea deschisă

Încurajează-i să îți vorbească deschis despre ceea ce simt, vor sau cred. Totul devine mai ușor prin comunicare. Nepoții tăi trebuie să se simtă destul de destinși și luați în seamă pentru a veni să îți spună ce au pe suflet. Vorbind despre ce se află în interiorul lor se vor acomoda mai repede.

6. Ajută-i să aibă o relație cu părinții lor

Deși pare că părinții au dispărut din peisaj, de fapt timpul lor în preajma copiilor este limitat, dar nu nul. Puțin si rar, dar există. Ajută-ți nepoții să aibă o relație frumoasă cu părinții lor și invers, indiferent de timpul oferit. Este important ca părinții să facă parte din viața lor pentru a nu se simți abandonați.

Citește și:  Cum organizam camera copilului

Sarcina căzută în spatele bunicilor nu este cea mai ușoară, dar este printre cele mai frumoase și pline de satisfacții. De ce nu ar avea copiii o copilărie fericită petrecută cu bunicii care le fac toate poftele și care îi lasă să se joace afară în praf și noroi?

Comunică cu copilul tău Ghiduri pentru părinți

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul precedent
Provocările mămicilor: la băiță
Următorul articol
Provocările mămicilor: primele zile acasă