Coșul tău
0,00 lei

Provocările mămicilor: stabilirea unei rutine de somn

Somnul la bebeluși este deseori dificil atât pe timpul nopții, cât și pe timpul zilei. Mămicile sunt cele care trebuie să îi învețe pe cei mici să doarmă liniștiți pe durata zilei și mai ales noaptea.

Există copii care nu vor deloc să doarmă și au chef de joacă permanent, dar o rutină a somnului este varianta ideală. Mamele trebuie să știe câteva trucuri pentru a-și adormi copilul.

Rutina de somn a celui mic este un lucru benefic atât pentru cel mic, cât si pentru mamă care poate face și alte lucruri. Oboseala mămicilor nu are limite și este bine să aibă momente de respiro.

Creșterea unui bebeluș poate deveni epuizantă și greșeli fatale pot avea loc din cauza oboselii. Este bine ca mamele să fie ajutate de alți membri ai familiei sau să aiba un copil care doarme noaptea.

Elemente legate de rutina de somn

Consecvența este elementul esențial când vine vorba de orice regulă sau o rutină, adică un lucru care se repetă. Pentru ca bebelușul să învețe un lucru, părintele trebuie să repete acel lucru în mod regulat.

Momentul oportun înseamnă găsirea unei ore potrivite la care să ne culcăm copilul. Înainte de 4 luni acest moment este undeva legat de orele la care se simte obosit. După 4 luni, vorbim de program prestabilit.

Locul potrivit înseamnă că somnul va avea loc în același spațiu și de preferat pe întuneric total. Mimând un mediu nocturn, cel mic va adormi mai ușor.

Climatul de noapte induce secreția de melatonină și astfel copilul va adormi foarte ușor. Ca mamă îl poți învăța că lumina înseamnă joacă și întunericul înseamnă somn.

Citește și:  Provocările mămicilor: schimbarea scutecelor

Modul potrivit de liniștire este modul tău personal de a-l adormi cât mai repede. Poți să îi cânți, să îl plimbi, să îl legeni sau să îl scoți la aer curat.

Am auzit de copii care adormeau dacă erau plimbați în jurul casei cu mașina. Aici tu decizi și poți fi cât de creativă vrei. Important este să reușești să îl adormi cât mai repede.

Durata somnului

În primele luni din viață cel mic va dormi o mare parte din întreaga zi, dar pe măsură ce timpul trece joaca ia locul somnului. De exemplu, până în 3 luni bebelușii dorm 15-18 ore pe zi.

După primele 3 luni și până într-un an, durata somnului scade la 15 ore pe zi. După primele 6 luni copilul doarme bine noaptea, dar are nevoie de 2-3 reprize de somn și ziua.

De obicei bebelușii au tendința să doarmă după ce au mâncat, dar nu toți reacționează la fel. Fiecare copil este diferit și special în felul său, la fel este și modul în care își petrece ziua.

Nu te panica dacă metodele folosite de ceilalți părinți functionează cu succes la ei, iar copilul tău nu acceptă nimic. Trebuie să experimentezi și să utilizezi metodele care dau cele mai bune rezultate.

Creșterea unui copil este un experiment în sine în urma căruia un omuleț se dezvoltă, iar altul își află limitele și învață constant despre puiul său.

Rutina somnului este un lucru care face viața amândurora, mamă și bebeluș, mai ușoară.

Ghiduri pentru părinți Să avem copii sănătoși

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul precedent
5 fraze pentru calmarea unui copil nervos
Următorul articol
Tot ce trebuie să știi despre pilozitatea excesiva la copii