Provocările mămicilor: alergia la proteinele din lapte
Bolile copilăriei sunt diverse și au modalități de tratare diferite care cer atenție și efort din partea mamei. Mama oricum trebuie să fie cu ochii în patru la cel mic și când observă ceva să ceară ajutor.
Una dintre bolile care apar în primele luni de viață ale unui bebeluș este intoleranța la lapte.
Alergia la proteinele din lapte este frecventă și este dificil de depistat. Mamele nu au întotdeauna cunoștințe despre această alergie și când copilul se simte rău nu știu ce să facă.
Proteinele din laptele mamei ajung în organismul bebelușilor prin intermediul alăptării sau din hrana pentru bebeluși.
Bebelușii pot manifesta și o intoleranță la proteinele din laptele de vacă datorată unei reacții imuno-alergice la lactoză. De fapt se referă la incapacitatea micuțului organism de a transforma și digera lactoza.
Bebelușii au nevoie de timp pentru a-și dezvolta sistemul de apărare al tubului digestiv și a renunța la a considera proteinele din lapte ca substanțe străine ce luptă impotriva organismului.
Un procent de 2-3% dintre sugari suferă de intoleranță la proteinele din laptele de vacă.
Simptomatologie
Părinții își pot da seama că se întâmplă ceva cu cel mic atunci când îi apar erupții cutanate pe piele asemănătoare cu eczemele, dermatită atopică, edem al feței / buzelor / ochilor / pleoapelor.
Cea mai rară simptomă este șocul anafilactic care se manifestă prin rinoree, tuse spastică / seacă.
De asemenea, pot apărea scaune diareice frecvente conținând mucus și striuri sanguinolente, meteorism abdominal, vărsături sau sindrom anemic, aspect încercănat, apatie, lipsa poftei de mâncare.
Tratament
Dacă vorbim de sugari alăptați cu lapte de vacă, mama va trebui să excludă laptele de vacă din alimentația celui mic și chiar preparatele din lapte praf.
În schimb, va trebui să îi introducă în alimentația celui mic formule hipoalergenice cu hidrolizate proteice parțiale sau totale. Se recomandă folosirea celor hidrolizate total.
În cazul unei astfel de alergii alimentare sugarul nu trebuie hrănit nici cu lapte de capră, oaie, orez sau migdale. Mai mult, atenție la proteinele din soia. Dieta se ține până la vârsta de un an.
Când se face diversificarea atenție la albușul de ou și sucul de citrice deoarece și acestea pot fi alergeni.
Prognostic
Odată descoperită și identificată alergia, simptomatologia se poate ține sub control cu tratament dietetic. Odată cu creșterea în vârstă, toleranța digestivă va apărea, alergia este doar o fază a copilăriei.
De cele mai multe ori copiii își revin în intervalul 1-4 ani. Studiile au demonstrat că 80% din copiii de 3 ani au o simptomatologie remisă, dar pot avea alergie la alte alimente: nuci, alune, pește.
Pentru a avea un prognostic favorabil trebuie ca alergia să fie observată cât mai devreme și tratată corespunzător.
Pentru un tratament cu efect benefic copilul trebuie tratat de o echipă formată din pediatru, alergolog și gastroenterolog. Mama joacă și ea un rol important în tratarea celui mic.
Această alergie poate schimba viața unui sugar cel puțin până la vârsta de un an, iar mama trebuie să fie atentă la orice simptomă. Mersul la doctor odată ce sugarul dă semne că un lucru nu este în regulă este obligatorie!
Comentează